Ciasteczka maślane z czekoladą

Przepis łatwy i szybki w przygotowaniu ale ma jeden minus: ciasteczka zdecydowanie za szybko znikają. Mimo niewielkiej ilości czekolady są dobre na zdrową kupę! 😉

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 8 ciastek

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • 3/4 szklanki rodzynek;
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich;
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika;
  • 1/2 kostki miękkiego masła;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka miodu;
  • 3 kostki gorzkiej czekolady;

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zamoczyć na kilka minut w gorącej wodzie, odcedzić.
  2. Do kruszarki wrzucić: połowę rodzynek, płatki owsiane, orzechy włoskie i ziarna słonecznika (można na raty, w zależności od wielkości kruszarki);
  3. Rozdrobnioną masę wrzucić do misy, dodać resztę składników i zmiksować;
  4. Z otrzymanej masy ulepić okrągłe ciasteczka i wyłożyć na blaszce wysmarowanej masłem lub na papierze do pieczenia;
  5. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (ja używam termoobiegu);

Smacznego! 🙂

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.