10 minut + gotowanie
dowolna

Na czarną godzinę 2 słoiki w domu lub 2 mrożone pudełka- absolutna podstawa. 

Świetnie sprawdzają się przy biegunce ale i zaparciach, a także podczas każdej infekcji. Są odżywczą bombą dla organizmu, działają ściągająco, antybakteryjnie i mają zdolność detoksykacji układu pokarmowego.

 

Poniżej przepis na jagody leśne w słoiku: bez cukru (są pyszne). Pamiętaj, że możesz też je zamrozić.

Składniki:

  • jagody leśne (czarne) – ilość dowolna 🙂
  • kilka ziaren kamiennej soli kłodawskiej;

Przygotowanie:

  1. Jagody wsyp na sitko/durszlak z drobnymi oczkami.
  2. Do zlewu wlej wodę z octem (na każdy litr wody- 1 szklanka octu).
  3. Włóż sitko z jagodami do zlewu (tak aby nie rozsypały się ale były całe przykryte roztworem).
  4. Pozostaw 5 minut.
  5. Po tym czasie opłucz jagody pod bieżącą, zimną wodą.
  6. Przesyp w słoiki do 5/6 wysokości (trochę więcej niż 3/4) (słoiki i pokrywki: wcześniej umyte, wyparzone w piekarniku).
  7. Do każdego słoika wlej przegotowaną wodę- do 1/4 wysokości i ziarenko-dwa soli kamiennej.
  8. Dokładnie wytrzyj suchą ścierką szyjkę słoika, zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez 30 minut (woda w garze powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika).
  9. Po tym czasie, wyciągnij, pozostaw do ostudzenia.
  10. Po 24 godzinach można włożyć słoiki do zimnego piekarnika i powtórzyć pasteryzację ale na sucho, w 120 stopniach przez 25 minut.

 

 

 


Jeśli szukasz więcej inspiracji na domowe przetwory bez cukru – napisałam e-booka Owocowe Słoiki, więcej informacji znajdziesz pod linkiem.

Smacznego!🍓🍓🍓

 

Drukuj przepis

19 odpowiedzi

      1. Czyli można tak robić z wszystkimi owocami jagodowymi (maliny, porzeczki, truskawki)? Bo to byłoby idealne jako dodatek do owsianki czy jaglanki 🙂

  1. Bez cukru się nie popsuje? A co z dżemami z owoców z ogrodu bez cukru? Czu będą się trzymały? Czy może dodać miodu?
    😉

    1. Zachęcam do ograniczania cukru. Jeśli musisz słodzić, to wykorzystaj miód – moim zdaniem to dużo lepsze dla zdrowia rozwiązanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.