Czy barwiąc jajka zastanawialiście się kiedyś czy stosowane przez Was barwniki są bezpieczne?
Bardzo często coś, co nazwane jest „spożywczym” może być toksyczne, a najgorsze jest to, że wciska się w brzuchy dzieci. I tak właśnie jest z wieloma barwnikami spożywczymi, które mimo tego, że są dopuszczone do spożywania przez ludzi są syntetyczne i silnie toksyczne. Ale są dopuszczone, więc ogólnie stosowane…

Zrobiłam przegląd barwników spożywczych do jaj i głowa mnie rozbolała!

 

W składzie spożywczych barwników do jajek znalazłam:

TETRAZYNĘ (E102)– to żółto/pomarańczowy barwnik syntetyczny, zakazany w wielu krajach.

O potencjalnych skutkach:
astma, pokrzywka, zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresja, trudności w nauce, problemy behawioralne, nadpobudliwość, agresywność, bezsenność, dezorientacja, anafilaksja, powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę, niezalecana dzieciom, kancerogenna.
 

BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF (E133)– to niebieski barwnik syntetyczny, zakazany w wielu krajach.

O potencjalnych skutkach:
astma, pokrzywka, katar sienny, reakcje alergiczne, niezalecany dzieciom, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, kancerogenny.
 

PĄS 4R- CZERWIEŃ KOSZENILOWA (124)– to czerwony barwnik syntetyczny, zakazany w wielu krajach.

O potencjalnych skutkach:
astma, katar sienny, pokrzywka, nadpobudliwość, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, kancerogenny.
 

ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA FCF (E110)– to pomarańczowy barwnik syntetyczny, zakazany w wielu krajach.

O potencjalnych skutkach:
astma, pokrzywka, katar sienny, bóle brzucha, egzema, nadpobudliwość, powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę, kancerogenny.
 

AZORUBINA (E122)– to różowy barwnik syntetyczny, zakazany w wielu krajach.

O potencjalnych skutkach:
astma, nadpobudliwość, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, kancerogenny dla zwierząt.
 

INDYGOTYNA (E132)– to niebieski barwnik syntetyczny, zakazany w wielu krajach.

O potencjalnych skutkach:
astma, reakcje alergiczne, nadpobudliwość, problemy z sercem, niezalecana dzieciom, kancerogenna.
 

ŻÓŁCIEŃ CHOLINOWA (E104)– to zielony barwnik syntetyczny, może być pochodzenia zwierzęcego, zakazany w wielu krajach.

O potencjalnych skutkach:
astma, pokrzywka, wysypka, nadpobudliwość, anafilaksja, powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę, kancerogenna.
 

 

Co o tym myślicie?

Przecież każdy wie, że kolorowe jajka ze święconki są zjadane, szczególnie przez dzieci. Skorupka jaja ma dziurki i barwnik wnika wgłąb jaja, barwiąc białko.

Ja nie chciałabym żeby ktokolwiek spożywał to świństwo. Ale ww. barwniki i inne (jest ich więcej) sprzedawane są nie tylko jako „barwniki do jajek” ale są dodawane do większości kolorowych (nienaturalnie wyglądających) ciast, kremów, galaretek, napoi, a nawet kosmetyków!

Żeby móc życzyć Wam Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt Wielkanocy zachęcam do czytania składów, włączenia myślenia i wybierania tego, co naturalne, nieprzetworzone i nieszkodliwe.

 

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

 

Jedna odpowiedź

  1. Pietruszka…daje kolor zielony, kawa lub cebula daje kolor brązowy kurkuma kolor żółty;)dzieki za post będę sprawdzac czy aby w czyms te barwniki nie występują!!!;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, apiterapię, suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook