10 minut
Na 2-3 talerze

Domowy, szybki i tani przepis na żytni zakwas na żur.

Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 500 ml letniej, przegotowanej wody
  • Ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Do słoika lub glinianego naczynia wsyp mąkę i zalej wodą.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Dokładnie wymieszaj.
  4. Nakryj naczynie ściereczką bawełnianą lub gazą i trzymaj na blacie w kuchni lub w szafce.
  5. Mieszaj go codziennie.
  6. Gdy nabierze przyjemnego, kwaskowego zapachu- jest gotowy!
  7. Zwykle trwa to około 5 dni w zależności od temperatury.

 

Gdy nie masz czasu robić zakwas na żur, bez trudu kupisz w lokalnym sklepie.

Jego skład powinien być prosty. Główne składniki to mąka żytnia i woda. Mile widziane są dodatki w postaci czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Niedopuszczalny jest moim zdaniem dodatek konserwantów, mleka, kwasu cytrynowego lub aromatów.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie