Truskawki z kaszą jaglaną – proste, PRZEpyszne, z idealnie połączonymi smakami – letnie danie na śniadanie lub kolację.
Ma jeden ogromny minus!
Ile zrobisz, tyle zjedzą. I nie jestem pewna, czy dla Ciebie coś zostanie 🤭
Przepis 3xbez: bez cukru, bez mleka, bez pszenicy.
KASZA:
1. Na suchej patelni upraż kaszę jaglaną, aż uzyska delikatny i przyjemny orzechowy zapach (uważaj, żeby nie spalić 😉).
2. Uprażoną kaszę przesyp na drobny durszlak, przelej gorącą wodą.
3. W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli, przełóż kaszę.
4. Gotuj pod przykryciem około 15 min, aż kasza wchłonie całą wodę.
TRUSKAWKI:
1. Truskawki włóż do szklanego naczynia, zalej zimną wodą, dodaj 1 łyżkę wody utlenionej lub 4 łyżki octu. Po około 5 minutach dokładnie opłucz pod zimną wodą.
2. Usuń szypułki, a następnie ugnieć większą część truskawek ugnieć, ugniatakiem/ubijakiem (jakkolwiek się to nazywa, takim do ziemniaków).
3. Dodaj 2-3 szczypty kardamonu i wymieszaj.
NA TALERZU:
1. Połóż ugotowaną kaszę, na to ugniecione truskawki, na to ułóż kilka truskawek w całości, pokrusz mus kokosowy i… Smacznego 🍓
JM.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.