Truskawkowa rozkosz – truskawki z kaszą jaglaną

15 minut
2+2

Truskawki z kaszą jaglaną – proste, PRZEpyszne, z idealnie połączonymi smakami – letnie danie na śniadanie lub kolację.

Ma jeden ogromny minus!
Ile zrobisz, tyle zjedzą. I nie jestem pewna, czy dla Ciebie coś zostanie 🤭

Przepis 3xbez: bez cukru, bez mleka, bez pszenicy.

Składniki:

Przygotowanie:

KASZA:
1. Na suchej patelni upraż kaszę jaglaną, aż uzyska delikatny i przyjemny orzechowy zapach (uważaj, żeby nie spalić 😉).

2. Uprażoną kaszę przesyp na drobny durszlak, przelej gorącą wodą.

3. W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli, przełóż kaszę.

4. Gotuj pod przykryciem około 15 min, aż kasza wchłonie całą wodę.

 

TRUSKAWKI:
1. Truskawki włóż do szklanego naczynia, zalej zimną wodą, dodaj 1 łyżkę wody utlenionej lub 4 łyżki octu. Po około 5 minutach dokładnie opłucz pod zimną wodą.

2. Usuń szypułki, a następnie ugnieć większą część truskawek ugnieć, ugniatakiem/ubijakiem (jakkolwiek się to nazywa, takim do ziemniaków).

3. Dodaj 2-3 szczypty kardamonu i wymieszaj.

 

NA TALERZU:
1. Połóż ugotowaną kaszę, na to ugniecione truskawki, na to ułóż kilka truskawek w całości, pokrusz mus kokosowy i… Smacznego 🍓

 

JM.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie