Szarlotka z kaszą jaglaną- tylko 3 składniki

15 minut + pieczenie
Keksówka

Może trudno uwierzyć, ale to na prawdę pyszne ciasto! Uwierzycie, jak zrobicie. Zdjęcia nie oddają smaku. Smakuje Wszystkim Domownikom. 3xbez to znaczy: Bez cukru, bez mleka i bez glutenu. Zagościło na stałe w mojej domowej książce kucharskiej.

Łatwe w przygotowaniu, zdrowe, smaczne, wilgotne, słodkie, tanie i tylko 4-ro składnikowe.

Składniki:

  • 1 kg jabłek (po obraniu i starciu)
  • 200 gram kaszy jaglanej
  • duża garść rodzynek lub śliwek suszonych (śliwki trzeba pokroić)
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Prostokątną formę do ciasta (ja mam 12cmx30cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Do startych jabłek dodaj kaszę jaglaną (można ją wcześniej namoczyć, choć nie jest to konieczne, ale trzeba ją wcześniej opłukać), rodzynki/śliwki suszone, cynamon.
  4. Wymieszaj i masę wyłóż na blachę.
  5. Przykryj blachę papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  7. Piecz ok. 85 minut.
  8. Ostatnie 20 minut ciasto piecze bez przykrycia (papieru).

Po wyciągnięciu z piekarnika może się kruszyć. Jeśli chcemy je pięknie pokroić, warto chwilę odczekać, aż ostygnie.

Świetnie smakuje sam, z masłem, kremem migdałowym. Z takimi dodatkami nadaje się na śniadanie, na deser i na kolację.

Smacznego! 🙂

Drukuj przepis

17 odpowiedzi

  1. Witam, wyjelam szarlotke po 95minutach (z czego 30minut byla bez przykrycia). Mimo to jest bardzo mokra i kleista – tylko na wierzchu sie podpiekla.
    Piekarnik nastawilam na 180 stopni, funkcja gora-dol.
    Czy powinnam piec jeszcze dluzej?

    1. Można jeszcze włożyć na 10-15 min Ale spróbować z termoobiegiem 🙂
      Powiem szczerze, że moja zawsze z wierzchu sprawia wrażenie surowej (upieczona kasza, która wygląda na surową) Ale wewnątrz kasza jest napęczniała. Można ukroić kawałek i sprawdzić. I zdecydować. Proszę dac znać jak już ostygnie, czy się udało.

      1. Na wierzchu ladnie sie podpiekla, ale spod i srodek jest mokry. Kasza jest miekka – tak czy siak w smaku przepyszna- przypomina troche ryz z jablkami i cynamonem 🙂 Czy Pani piecze ją przez caly czas z termoobiegiem? Moze tu byl moj błąd?

        1. U Nas też jest dosyć mokre, choć się ładnie kroi i się nie kruszy.
          Ja wszystko piekę z termoobiegiem, być może dlatego. Choć piekarnik też ma znaczenie, bo każdy inaczej piecze (tak mówi moja Ciocia cukiernik) 🙂

          1. W takim razie nastepnym razem wypróbuję z termoobiegiem 😉
            Maluch zajada, mąż tez, a ten drugi nie je kasz pod żadną postacią 😀

  2. Zrobiłam wszystko wg przepisu, a kasza wyszła delikatnie mówiac chrupiąca, tzn zdecydowanie za twarda. Jak moge to uratować? Jabłka swoje zebrane w październiku, nie jest to 1 klasa soczystości ale tez nie kapec, za mało soku miały? Ogólnie ciasto mokre w środku

    1. Ciężko jest mi odpowiedzieć na to pytanie – nigdy nie miałam takiego problemu, ale najwidoczniej jabłka musiały być za mało soczyste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie