Może trudno uwierzyć, ale to na prawdę pyszne ciasto! Uwierzycie, jak zrobicie. Zdjęcia nie oddają smaku. Smakuje Wszystkim Domownikom. 3xbez to znaczy: Bez cukru, bez mleka i bez glutenu. Zagościło na stałe w mojej domowej książce kucharskiej.
Łatwe w przygotowaniu, zdrowe, smaczne, wilgotne, słodkie, tanie i tylko 4-ro składnikowe.
Po wyciągnięciu z piekarnika może się kruszyć. Jeśli chcemy je pięknie pokroić, warto chwilę odczekać, aż ostygnie.
Świetnie smakuje sam, z masłem, kremem migdałowym. Z takimi dodatkami nadaje się na śniadanie, na deser i na kolację.
Smacznego! 🙂
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
Inne |
|
Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii. | |
Niezbędne |
Niezbędne |
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo. | |
Reklamowe |
|
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam. | |
Analityczne |
|
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp. | |
Funkcjonalne |
|
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich. | |
Wydajnościowe |
|
Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników. |
Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Spośród nich pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć sposób korzystania z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce użytkownika wyłącznie za jego zgodą. Użytkownik ma również możliwość rezygnacji z tych plików cookie.
19 odpowiedzi
Czy 200 gram to ok. 1 szklanki?
Szklanka kaszy jaglanej to ok 180g, więc proszę dodać troszkę więcej:)
dajesz normalnie suchą kaszę?
Tak, suchą, nieugotowaną 🙂 tylko ją wcześniej płuczę w zimnej wodzie ale nie jest to konieczne.
Czy po starciu jabłek należy odcinać z soku?
Nie usuwamy soku 🙂
Witam, wyjelam szarlotke po 95minutach (z czego 30minut byla bez przykrycia). Mimo to jest bardzo mokra i kleista – tylko na wierzchu sie podpiekla.
Piekarnik nastawilam na 180 stopni, funkcja gora-dol.
Czy powinnam piec jeszcze dluzej?
Można jeszcze włożyć na 10-15 min Ale spróbować z termoobiegiem 🙂
Powiem szczerze, że moja zawsze z wierzchu sprawia wrażenie surowej (upieczona kasza, która wygląda na surową) Ale wewnątrz kasza jest napęczniała. Można ukroić kawałek i sprawdzić. I zdecydować. Proszę dac znać jak już ostygnie, czy się udało.
Na wierzchu ladnie sie podpiekla, ale spod i srodek jest mokry. Kasza jest miekka – tak czy siak w smaku przepyszna- przypomina troche ryz z jablkami i cynamonem 🙂 Czy Pani piecze ją przez caly czas z termoobiegiem? Moze tu byl moj błąd?
U Nas też jest dosyć mokre, choć się ładnie kroi i się nie kruszy.
Ja wszystko piekę z termoobiegiem, być może dlatego. Choć piekarnik też ma znaczenie, bo każdy inaczej piecze (tak mówi moja Ciocia cukiernik) 🙂
W takim razie nastepnym razem wypróbuję z termoobiegiem 😉
Maluch zajada, mąż tez, a ten drugi nie je kasz pod żadną postacią 😀
Moja mama robi taką szarlotkę, tylko dodaje jeszcze rozbełtane jajko. Pychota 😋
Zrobiłam wszystko wg przepisu, a kasza wyszła delikatnie mówiac chrupiąca, tzn zdecydowanie za twarda. Jak moge to uratować? Jabłka swoje zebrane w październiku, nie jest to 1 klasa soczystości ale tez nie kapec, za mało soku miały? Ogólnie ciasto mokre w środku
Ciężko jest mi odpowiedzieć na to pytanie – nigdy nie miałam takiego problemu, ale najwidoczniej jabłka musiały być za mało soczyste.
A czy kasza jaglana nie daje tutaj gorzkiego smaku?
Kasza jaglana nie powinna być gorzka. Jeśli tak jest, to po prostu jest stara lub niskiej jakości.
Dziękuję za odpowiedź. A czy mogłaby pani napisać gdzie kupuje kaszę jaglaną
Wypróbowałam, wyszło bardzo smaczne! Cudowne ciasto, proste do wykonania. I jakie zdrowe! Mąż się zajadał i proponował do tego bitą śmietanę 😉 a najlepsze, że tym ciastem mogłam poczęstować naszego niemowlaka. Pięknie dziękuję za przepis!
Smacznego, na zdrowie! 🙂 Dziękuję za pozostawiony komentarz!