1 godzina
Blacha 24 cm

Składniki:

SPÓD:

  • 40g płatków owsianych;
  • 40g migdałów blanszowanych;
  • 40g daktyli (lub daktyli i rodzynek)

 

MASA:

  • 4 kostki twarogu śmietankowego (kostka ok. 200g);
  • 220g jogurtu naturalnego;
  • garść malin;
  • garść jeżyn;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • pół szklanki wrzątku;
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy;

 

GALARETKA:

  • 3/4 szklanki malin;
  • 3/4 szklanki jagód/borówek;
  • 3/4 szklanki jeżyn;
  • pół szklanki wody;
  • 2 łyżki żelatyny;

Przygotowanie:

  1. Daktyle (i/lub rodzynki) namoczyć 10min w gorącej wodzie;
  2. Migdały i płatki owsiane pokruszyć w kruszarce razem z namoczonymi wcześniej daktylami;
  3. Na dno blachy(o średnicy ok. 25cm) położyć papier, a następnie posmarować olejem kokosowym lub masłem, a następnie wyłożyć i ugnieść otrzymaną masę.
  4. Ser razem z jogurtem włożyć do misy miksera, dodać słodziwo, miksować.
  5. W połowie szklanki wrzątku roztopić 2 łyżki żelatyny, a następnie dodać je do masy, wymieszać.
  6. Otrzymaną masę w połowie wylać na spód ciasta, rozłożyć owoce, przykryć resztą masy.
  7. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.
  8. W tym czasie przygotować galaretkę. Owoce wrzucić do misy i zblendować. Następnie przelać do garnuszka, dodać pół szklanki wody i zagotować. Dodać 2 łyżki żelatyny. Ściągnąć z ognia, ciągle mieszając do rozpuszczenia żelatyny.
  9. Gdy otrzymana galaretka wystygnie, wylać na blachę.
  10. Włożyć do lodówki do czasu gdy galaretka stężeje.

 

Smacznego!

Share on print
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, apiterapię, suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook