Ja udekorowałam pierniki:
- czekoladą bez cukru (łyżka masła, łyżka kakao plus mała łyżeczka miodu- rozpuszczamy w garnuszku na niewielkim ogniu, mieszając. Gdy lekko wystygnie to możemy dekorować pierniki. Moje pierniki ozdobiłam też wiórkami kokosowymi, rodzynkami i suszoną truskawką.
- polewą owocową (łyżka oleju kokosowego i łyżka rozdrobnionych owoców suszonych (np. firm Helpa, foods by Ann) posypane rozdrobnionymi orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.
Można posypać też np. makiem, lnem, słonecznikiem, migdałami, według upodobań.
11 odpowiedzi
Wyglądają wspaniale? zainspirowalaś! W tym roku wypróbuję ? jakiś czas leżakowania ciasta? Jak w przypadku typowego przepisu czy można od razu piec?
Dziękujemy za przepis, widze ze dużo poświęceń było ?
Poza 30 minutowym leżakowaniem w lodówce nie ma większej potrzeby 🙂 Czekam na info czy smakowały! 🙂
Czy maslo jest konieczne, czy wystarczy daktyle zamocz w wodzie, odlac wode i zblendowac?
Cięzko jest mi odpowiedzieć na to pytanie, bo nie jestem kucharzem i nigdy nie robiłam takiej wersji 🙂
A ja mam pytanie, czy one właśnie mogą leżakować (np. z miesiąc) czy raczej nie, bo się zepsują 🙂
To nie są pierniczki „do leżakowania” 🙂
Jak długo można przechowywać te pierniczki?
Do tygodnia.
Mam pytanie jaką mąkę bez glutenu można dodać zamiast orkiszowej np. ryżową albo jaglaną? Czy zamiast sody można dodać proszek do pieczenia? Pozdrawiam
Tak, myślę, że tak.
Super przepis! Szybki, ciasto dobrze się wyrabia, ilość odpowiednia do wycinanek z maluchem – no i przede wszystkim – super smaczne 🙂