Przepis na: Czekoladowy mazurek z genaszem, 3xbez

30 minut + pieczenie
20 porcji

Przepis na pyszny mazurek, bez: mleka krowiego, pszenicy (w tym glutenu) oraz cukru rafinowanego. Świetnie nadaje się do przygotowania w Święta lub na urodziny. Jest łatwy w przygotowaniu i moooocno czekoladowy.

Składniki:

NA CIASTO:

  • 6 jaj;
  • 2 łyżki miodu;
  • 200g czekolady gorzkiej;
  • 50g masła;

 

NA GENASZ:

  • 200ml śmietanki kokosowej;
  • 200g czekolady gorzkiej;
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 łyżki masła klarowanego;
  • konfitura z czarnej porzeczki bez cukru;

Przygotowanie:

1. W garnuszku rozpuść masło z czekoladą.

2. Ubij białka, na sztywną pianę. Dodaj miód, a następnie żółtka, delikatnie wymieszaj. Wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszaj do połączenia składników. Wylej na dużą blachę (tak by ciacho było niskie, a duże)

3. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez 18 minut (Polecam patyczkiem skontrolować po 12 minutach, bo czas jest zależny od grubości ciasta oraz od piekarnika).

GENASZ:

1. W garnuszku zagotuj śmietankę z miodem. Dodaj czekoladę, aby się rozpuściła.

2. Dodaj masło klarowane, mieszaj aż się rozpuści.

3. Musimy poczekać aż masa zgęstnieje.

UKŁADANIE:

1. Ciasto podziel na 4 równe części (Polecam upiec na dużej blaszce, by ciasto było cienkie i duże).

2. Pierwszą część posmaruj porzeczkami. Przykryj kolejną częścią ciasta.

3. Drugą warstwę posmaruj genaszem. Przykryj kolejną warstwą.

4. Trzecią warstwę posmaruj delikatnie porzeczką, a następnie genaszem. Przykryj ostatnią częścią.

5. Zostaw trochę genaszu do dekoracji (możesz podgrzać w garnuszku, by stał się rzadszy – wtedy możesz wylać na ciacho) i udekoruj wybranymi orzechami i owocami. Ja użyłam malin suszonych i migdałów.

6. Włóż do lodówki, aby się schłodziło – lepiej się kroi 😊

 

Koniecznie daj znać w komentarzu jak Wam smakowało!

Smacznego!

 

Przepis pochodzi z książki Z DALEKA OD MLEKA – Bożeny Przyjemskiej. Delikatnie go przerobiłam 😉

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie