30 minut
6

Szybka w przygotowaniu, pyszna, pożywna, wegańska zupa.

Użyte warzywa nadają jej cudowny, słodki smak, dzięki czemu nawet wybrednych przeciwników warzyw nie powinna razić obecność selera i pora.

W wersji bez soli odpowiednia dla niemowląt i malych dzieci. Można zblendować.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • Kawałek selera (wielości pietruszki),
  • 1/3 pora,
  • 1 czerwona papryka (średniej wielkości),
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki mrożonego groszku,
  • 3 łyżki soczewicy czerwonej,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka kopru, natki lub kolendry,
  • 1 łyżka oliwy,
  • Dobra sól i pieprz do smaku,
  • Szczypta kozieradki,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej ok. 3 litry wody.
  2. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę, groszek i opłukaną pod zimną, bieżącą wodą kaszę i soczewicę.
  3. Dodaj odrobinę soli i pieprzu, a także kurkumę i kozieradkę.
  4. Włącz kuchnię.
  5. Gotuj ok. 30 minut na wolnym ogniu od czasu zagotowania, do miękkości warzyw.
  6. W razie potrzeby dopraw solą.
  7. Podawaj na talerzu z zieleniną i oliwą.

Smacznego!

Share on print
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, apiterapię, suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook