Polecam: smalec gęsi (do smażenia i na kaszel)

Smalec gęsi i odbrzuszkowa polecajka! Moje kuchenne i… tradycyjne kaszlowe must have.

 

 


Kulinarne zastosowanie smalcu gęsiego

Używam go do smażenia: jaj, mięsa, a także na przykład do pieczenia warzyw.

W mojej opinii smalec gęsi jest świetnym tłuszczem do smażenia i obróbki termicznej!

(O tym czy tłuszcz nadaje się do obróbki termicznej świadczy jego skład. Do obróbki termicznej najbezpieczniej jest korzystać z tłuszczów o jak największej ilości tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych, a jak najmniejszej wielonienasyconych – tak jak w przypadku smalcu gęsiego). Więcej informacji znajdziesz w tym wpisie.

 

 


Smalec gęsi na kaszel

Używam i polecam go również do smarowania klatki piersiowej i plecków w trakcie przeziębienia lub kaszlu.
Świetnie sprawdza się przy przeziębieniu (bo to choroba zimna, smalec gęsi ma właściwości rozgrzewające, więc pomaga się dogrzać) oraz przy kaszlu (bo oskrzela lubią ciepło).

 

Możesz zwiększyć jego właściwości (nie jest to konieczne, kiedyś używano sam smalec działało. Ale jeśli masz pod ręką to wypróbuj dodać):

  • do 1 łyżeczki smalcu gęsiego,
  • 3 krople 5% płynu lugola
  • 3 krople olejku (z drzewa herbacianego lub mieszanki wspierającej układ oddechowy, np. BREATH).

Przed samym snem: mieszasz składniki, smarujesz plecki i klatkę piersiową (ubierz gorszą – żeby się nie zniszczyła i bawełnianą – żeby Dziecko się nie zapociło – bluzeczkę, na to sweterek i przykryj). Daj buziaka i licz się z tym, że po dwóch godzinach będzie trzeba zmienić ciuszki.

Dobrze sprawdza się też jako tłuszcz niezbędny w trakcie stawiania baniek lekarskich.

 

 


Smalec gęsi to moim zdaniem must have kulinarnych rewolucji i naturalnych metod wspierających zdrowienie.

 

Smalec gęsi (ten ze zdjęcia) jest dostępny w sklepie POD LINKIEM.

 

JM.

2 odpowiedzi

  1. Został kupiony w sklepiku i stosujemy do smarowania ,aleee również po powrocie z basenu bo czasami dzieciątko przemarza i zawsze gęś wjeżdża 🤗

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie