Prosty przepis (jednoskładnikowy) na mus jabłkowy, bez cukru, kwasku cytrynowego i innych dodatków.
Idealny jako dodatek do kaszki, ryżu, jogurtu naturalnego, naleśników lub ze słoiczka…jako deser 🙂
Wbrew opiniom, dodatek cukru i kwasu cytrynowego nie jest konieczny, by zakonserwować mus jabłkowy. Jabłka zawierają naturalne cukry i kwasy organiczne, które razem z pasteryzacją sprawią, że Nasz domowy wyrób będzie trwały.
Czasami pakuję mus (nie tylko jabłkowy) w tubkę i wkładam do lodówki. Na drugi dzień deser jak znalazł 🙂
Smacznego!🍓🍓🍓
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
9 odpowiedzi
Jak długo mogą stać słoiczki po pasteryzacji? ?Robię właśnie zupki dla Franka ?
Mus jabłkowy wytrzymał mi rok. Powiem szczerze, że zupki zawsze przygotowywałam na dwa dni, więc nie pasteryzowałam. Ale myślę, że jak pasteryzacja będzie dość długa, a wieczka i szyjki słoików dobrze wytarte to powinno być podobnie. 🙂
Próbowałam przez wiele lat.
Efekt już po 2 tygodniach mus był zazwyczaj w większości słoików sfermentowany.
Nigdy nie dotrwał do wiosny.
Jabłka z własnej działki
Słoiki i zakrętki nowe, wyparzone, mus z cukrem, pasteryzowany 30 minut.
Efekt jak wyżej
Gdzie tkwi błąd??
Może zbyt krótka pasteryzacja? Za słabo zakręcone słoiki? Dziwne. Tym bardziej, że cukier utrwala… Ja robię bez cukru i wytrzymuje do następnego roku. Ale zawsze mąż zakręca:)
Jak długo można trzymać tubki z musem albo z zupą? Czy można mrozić takie tubki?
Tubki trzymam w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Zawsze robię świeże. I nigdy ich nie mroziłam. Obawiam się, że konsystencja może ulec pogorszeniu, a owoce mogą puścić sok.
Ja też robię bez cukru i zero dodatków… Taki najpierw był najlepszy do szarlotek, naleśników, gofrów… a potem dla najmłodszego członka rodzinki. Sama czasem lubię otworzyć taki słoiczek zamiast słodyczy do filmu ? mi wytrzymują ponad rok takie jabłka ?
Skoro jabłka gotować, to rozumiem, że dodać do nich wodę. Tak? Ile? Tylko na dnie, żeby się nie przypaliły?
Tak, odrobinę, aby się nie przypaliły.