W słoiki: mus jabłkowy dla dzieci

Około godziny
W zależności od użytych jabłek

Prosty przepis (jednoskładnikowy) na mus jabłkowy, bez cukru, kwasku cytrynowego i innych dodatków.

Idealny jako dodatek do kaszki, ryżu, jogurtu naturalnego, naleśników lub ze słoiczka…jako deser 🙂

Składniki:

  • jabłka w dowolnej ilości

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, odszypułkować i podzielić na cztery części
  2. Wrzucić do garnka i gotować około 30 minut na niedużym ogniu
  3. Zblendować
  4. Wylać do słoiczków
  5. Podczas zakręcania uważać aby wieczka i szyjka słoika były suche (dokładnie wytrzeć)
  6. Słoiki pasteryzować w garnku przez 30-40 minut (wody w garnku około 3/4 wysokości słoika)

Wbrew opiniom, dodatek cukru i kwasu cytrynowego nie jest konieczny, by zakonserwować mus jabłkowy. Jabłka zawierają naturalne cukry i kwasy organiczne, które razem z pasteryzacją sprawią, że Nasz domowy wyrób będzie trwały.

Czasami pakuję mus (nie tylko jabłkowy) w tubkę i wkładam do lodówki. Na drugi dzień deser jak znalazł 🙂

 

 


Jeśli szukasz więcej inspiracji na domowe przetwory bez cukru – napisałam e-booka Owocowe Słoiki, więcej informacji znajdziesz pod linkiem.

Smacznego!🍓🍓🍓

 

Drukuj przepis

9 odpowiedzi

    1. Mus jabłkowy wytrzymał mi rok. Powiem szczerze, że zupki zawsze przygotowywałam na dwa dni, więc nie pasteryzowałam. Ale myślę, że jak pasteryzacja będzie dość długa, a wieczka i szyjki słoików dobrze wytarte to powinno być podobnie. 🙂

  1. Próbowałam przez wiele lat.
    Efekt już po 2 tygodniach mus był zazwyczaj w większości słoików sfermentowany.
    Nigdy nie dotrwał do wiosny.
    Jabłka z własnej działki
    Słoiki i zakrętki nowe, wyparzone, mus z cukrem, pasteryzowany 30 minut.
    Efekt jak wyżej
    Gdzie tkwi błąd??

    1. Może zbyt krótka pasteryzacja? Za słabo zakręcone słoiki? Dziwne. Tym bardziej, że cukier utrwala… Ja robię bez cukru i wytrzymuje do następnego roku. Ale zawsze mąż zakręca:)

    1. Tubki trzymam w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Zawsze robię świeże. I nigdy ich nie mroziłam. Obawiam się, że konsystencja może ulec pogorszeniu, a owoce mogą puścić sok.

  2. Ja też robię bez cukru i zero dodatków… Taki najpierw był najlepszy do szarlotek, naleśników, gofrów… a potem dla najmłodszego członka rodzinki. Sama czasem lubię otworzyć taki słoiczek zamiast słodyczy do filmu ? mi wytrzymują ponad rok takie jabłka ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie