30 minut
W zależności od ilości owoców

Prosty przepis (jednoskładnikowy) na mus jabłkowy, bez cukru, kwasku cytrynowego i innych dodatków znajdziesz tutaj.

A dzisiaj, taki sam przepis tylko na mus gruszkowy 🙂

Składniki:

  • gruszki

Przygotowanie:

  1. Gruszki umyć, obrać, odszypułkować i podzielić na cztery części
  2. Wrzucić do garnka i gotować około 30 minut na niedużym ogniu
  3. Zblendować
  4. Wylać do słoiczków
  5. Podczas zakręcania uważać aby wieczka i szyjka słoika były suche (dokładnie wytrzeć)
  6. Słoiki pasteryzować w garnku przez 30-40 minut (wody w garnku około 3/4 wysokości słoika)

Gruszki zawierają naturalne cukry i kwasy organiczne, które razem z pasteryzacją sprawią, że Nasz domowy wyrób będzie trwały… i wystarczająco słodki 🙂

Drukuj przepis

4 odpowiedzi

  1. Witam. Mus jabłkowy zrobiony, jeśli będę miała dojrzałe gruszki , również zrobię dla córeczki 🙂 tylko mam pytanie czy mus ma być nalany przed szyjkę słoiczka ? Czy może być z górą ? Pozdrawiam

  2. Dzień dobry czy z brzoskwiń można robić podobnie? Bardzo zależy mi na przetworach bez cukru i podobnych słodzików? Pozdrawiam

    1. Tak, z brzoskwiń można robić podobnie. Nie dodając cukru proszę pamiętać o wydłużeniu czasu pasteryzacji w słoikach. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook