15 minut
3 porcje

Szybki pomysł na obiad, kolację (nie tylko) dla dziecka. Polecam wybrać lepsze wersje składników, to znaczy zamiast białej mąki pszennej- orkiszową pełnoziarnistą, a zamiast posypki z cukru- ciepłe maliny i/lub jagody. Bez wątpienia brzuszek będzie bardziej zadowolony, a kubki smakowe (jeśli Maluch nauczony przetworzonej żywności: cukru i białej mąki) przyzwyczają się

Składniki:

  • kostka twarogu śmietankowego (200g);
  • 1 jajo;
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • szczypta soli;
  • woda (do gotowania);
  • 5 łyżek malin;
  • 5 łyżek jagód.

Przygotowanie:

1. Ser, mąkę i jajko zagnieść na ciasto, na kształt kuli (nie powinno się kleić).
2. Stolnicę/blat posypać mąką. Z otrzymanego ciasta uformować rękoma węża (wałek), rozpłaszczyć nożem i pociąć ukośnie na niewielkie kawałki.
3. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
4. Gotować ok. 4 minuty (minutę od wypłynięcia na powierzchnię).
5. Jagody i maliny (ja użyłam mrożonych) podgrzać na patelni lub garnuszku z kilkoma łyżkami wody.
6. Kluski wyciągnąć cedzakiem z wody. Podawać polane ciepłymi owocami.

Smacznego!

Share on print
Drukuj przepis

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, apiterapię, suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook