Szybki pomysł na obiad, kolację (nie tylko) dla dziecka. Polecam wybrać lepsze wersje składników, to znaczy zamiast białej mąki pszennej- orkiszową pełnoziarnistą, a zamiast posypki z cukru- ciepłe maliny i/lub jagody. Bez wątpienia brzuszek będzie bardziej zadowolony, a kubki smakowe (jeśli Maluch nauczony przetworzonej żywności: cukru i białej mąki) przyzwyczają się
1. Ser, mąkę i jajko zagnieść na ciasto, na kształt kuli (nie powinno się kleić).
2. Stolnicę/blat posypać mąką. Z otrzymanego ciasta uformować rękoma węża (wałek), rozpłaszczyć nożem i pociąć ukośnie na niewielkie kawałki.
3. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
4. Gotować ok. 4 minuty (minutę od wypłynięcia na powierzchnię).
5. Jagody i maliny (ja użyłam mrożonych) podgrzać na patelni lub garnuszku z kilkoma łyżkami wody.
6. Kluski wyciągnąć cedzakiem z wody. Podawać polane ciepłymi owocami.
Smacznego!
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
2 odpowiedzi
Jaki twaróg użyć?
Używam twarogu śmietankowego lub tłustego.