15 minut + 30 minut gotowania
6 porcji

Przepis na pyszny i pożywny krem z dyni. Szybki w wykonaniu, powinien zasmakować najbardziej wybrednym. Idealny na jesienne śniadanie, obiad lub kolację.  Korzystajcie!

Składniki:

  • 300-400g dyni Hokkaido (po usunięciu gniazda nasiennego ale w skórce)
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • Kawałek pora (około 5cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka soli ķłodawskiej/himalajskiej
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta kurkumy
  • 2 łyżki pestek z dyni (uprażonych na patelni)
  • Opcjonalnie: łyżka masła lub oliwy

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej olej kokosowy, a gdy będzie ciepły dodaj pokrojoną cebulę (nie musi być drobno, i tak a koniec zblendujesz) i delikatnie zeszklij przez 3-4 minuty.
  2. Dodaj pokrojone w grube paski: dynię, marchew, pora, pietruszkę i czosnek.
  3. Zalej 1.5l gorącej wody.
  4. Dodaj przyprawy.
  5. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut aż warzywa zmiękną, a następnie zblenduj.
  6. Podawaj z prażonymi płatkami dyni i np. masłem.
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook