Kotlety ziemniaczane z ciecierzycą

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 8 kotlecików

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 3/4 szklanki ciecierzycy (ja użyłam z puszki);
  • 1 łyżka koperku;
  • 1 jajko;
  • Sól himalajska/kłodawska;
  • Pieprz;
  • Smalec lub masło klarowane;

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Cebulę posiekać i zeszklić na smalcu lub maśle klarowanym;
  3. Ugotowane ziemniaki ugnieść/zetrzeć razem z soczewicą, pokrojonym koperkiem, cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko, wymieszać.
  4. Smażyć na tluszczu.

Smacznego! 🙂

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.