Kopytka jaglane z sosem paprykowym

40 minut
2+2 plus trochę na następny dzień

Pyszne, bezglutenowe danie dla fanów kopytek. Prosty przepis, świetne smaki i moc warzyw!

Składniki:

KOPYTKA:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości;
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej;
  • Niecała 1/2 szklanki skrobi np.ziemniaczanej lub mąki z tapioki (w tym łyżka do podsypania);
  • Szczypta soli kamiennej;

 

SOS:

  • 1 czerwona papryka;
  • 1 cukinia;
  • 1 mała cebula;
  • 400 ml przecieru pomidorowego;
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu;
  • garść szczypiorku;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej;
  • Szczypta pieprzu ziołowego;

Przygotowanie:

KOPYTKA:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości. Wrzuć na wrzątek, a po ugotowaniu odcedź.
  2. Kaszę jaglaną opłucz w ciepłej wodzie, a następnie ugotuj w 1.5 szklanki wody (Kaszę wrzuć na wrzątek). I osól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż wchłonie całą wodę.
  3. Ziemniaki i kaszę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków i poczekaj aż przestygnie na tyle, że będzie można wyrabiać rękoma.
  4. Po tym czasie dodaj mąkę (pozostaw łyżkę do podsypania), wyrabiaj rękoma na ciasto.
  5. Posyp stolnicę mąką, ciasto podziel na 2-3 części i uformuj wałeczki. Wytnij pod skosem kopytka.
  6. Wrzuć kopytka na wrzącą wodę i gotuj, około 4-5 minut od czasu, gdy wypłyną.
  7. Odsącz na durszlaku, podawaj z sosem.

 

SOS:

  1. W garnuszku podgrzej tłuszcz, a następnie dodaj poszatkowaną cebulę. Daj jej chwilę żeby się zeszkliła.
  2. Po tym czasie dorzuć umytą i oczyszczoną paprykę, cukinię i zalej pół szklanki wrzącej wody.
  3. Duś pod przykryciem około 10 minut.
  4. Dodaj pieprz ziołowy i sól, a następnie zalej przecierem pomidorowym.
  5. Daj im jeszcze kilka minut gotowania, na małym ogniu pod przykryciem.
  6. Po tym czasie zbleduj na sos.
  7. Polej kopytka, posyp szczypiorkiem i smacznego!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nazywam się Asia Masłowska. Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Pokazuję naturalne sposoby na zdrowie i udowadniam, że zdrowie zaczyna się… OD BRZUSZKA!

Tworzę proste, pyszne i domowe przepisy bez glutenu, mleka, cukru, glutaminianu, rafinowanych olejów roślinnych, dodatków do żywności.

Razem ze mną zostaniesz Mistrzynią domowego gotowania z naturalnych składników!

Zajrzyj po więcej

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.