Kopytka jaglane z sosem paprykowym

40 minut
2+2 plus trochę na następny dzień

Pyszne, bezglutenowe danie dla fanów kopytek. Prosty przepis, świetne smaki i moc warzyw!

Składniki:

KOPYTKA:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości;
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej;
  • Niecała 1/2 szklanki skrobi np.ziemniaczanej lub mąki z tapioki (w tym łyżka do podsypania);
  • Szczypta soli kamiennej;

 

SOS:

  • 1 czerwona papryka;
  • 1 cukinia;
  • 1 mała cebula;
  • 400 ml przecieru pomidorowego;
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu;
  • garść szczypiorku;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej;
  • Szczypta pieprzu ziołowego;

Przygotowanie:

KOPYTKA:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości. Wrzuć na wrzątek, a po ugotowaniu odcedź.
  2. Kaszę jaglaną opłucz w ciepłej wodzie, a następnie ugotuj w 1.5 szklanki wody (Kaszę wrzuć na wrzątek). I osól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż wchłonie całą wodę.
  3. Ziemniaki i kaszę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków i poczekaj aż przestygnie na tyle, że będzie można wyrabiać rękoma.
  4. Po tym czasie dodaj mąkę (pozostaw łyżkę do podsypania), wyrabiaj rękoma na ciasto.
  5. Posyp stolnicę mąką, ciasto podziel na 2-3 części i uformuj wałeczki. Wytnij pod skosem kopytka.
  6. Wrzuć kopytka na wrzącą wodę i gotuj, około 4-5 minut od czasu, gdy wypłyną.
  7. Odsącz na durszlaku, podawaj z sosem.

 

SOS:

  1. W garnuszku podgrzej tłuszcz, a następnie dodaj poszatkowaną cebulę. Daj jej chwilę żeby się zeszkliła.
  2. Po tym czasie dorzuć umytą i oczyszczoną paprykę, cukinię i zalej pół szklanki wrzącej wody.
  3. Duś pod przykryciem około 10 minut.
  4. Dodaj pieprz ziołowy i sól, a następnie zalej przecierem pomidorowym.
  5. Daj im jeszcze kilka minut gotowania, na małym ogniu pod przykryciem.
  6. Po tym czasie zbleduj na sos.
  7. Polej kopytka, posyp szczypiorkiem i smacznego!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie