Jakie owoce serwować Dzieciom w okresie jesieni?

Gdy za oknem coraz chłodniej i czuć w kościach, że lato zdecydowanie za szybko minęło, sięgając po owoce warto pamiętać o sezonowości.

 

 

Czyli:

Najbardziej służy nam to, co w danej porze roku rośnie u Nas.

Warto schodzić z cytrusów, które działają ochładzająco (i świetnie sprawdzają się w upalne dni, a także w tropikach). Arbuz, banan czy pomarańcza da ukojenie i ochłodzi Nas latem ale w chłodniejszej porze roku, może wywołać gęsią skórkę, sami sprawdźcie 😉 W tym czasie, owoce egzotyczne mogą być urozmaiceniem, nie podstawą- warto zachować umiar.

Warto korzystać z tego, co mamy pod nosem. Jabłka, gruszki, śliwki, maliny, jeżyny, brzoskwinie…

 

 

W jakiej formie?

Wszystkie owoce na surowo, w pewnym stopniu, zgodnie z dietetyką TCM ochładzają.

Owoce poddane obróbce termicznej, zmieniają swoje właściwości (termikę) idąc w stronę ciepła ☀️(Są też lżej strawne, szybciej organizm je wykorzystuje i szybciej przekształca w energię).

Dlatego ja jesienią i zimą wielbię Nasze owoce w wersji na ciepło. Jest idealna, bo nie dosyć, że pieczone, duszone, gotowane owoce ogrzewają Nas od środka, to jeszcze wybornie smakują 👌

 

 

Propozycja podania ze zdjęcia: gruszki na ciepło z dodatkami.

Owoce pokroiłam, dusiłam pod przykryciem przez 15 minut. Na talerzu dodałam orzechy, krem migdałowy, troszkę cynamonu i malinki- wyszło perfekcyjnie😊 Idealny podwieczorek, po spacerze, dodatek do śniadania.

 

 

Nawiązując do e-booka CO JEŚĆ W INFEKCJI? : W infekcjach przebiegających na tle zimna, czyli na przykład przy przeziębieniu, warto ograniczyć owoce w wersji „na surowo”. Zimno leczymy ciepłem. Surowe owoce mogą nasilać wychłodzenie organizmu. Natomiast poddane obróbce termicznej, z dodatkiem cynamonu, kardamonu… ogrzeją ❤️

 

 

JM.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.