Czy dla Was też jesień to zdecydowanie smak jabłek z cynamonem? Przepis powstał w pośpiechu, na spółkę z Mężulem wycudowaliśmy to ciacho?. Bez białego cukru, którego bardzo nie lubimy używać. Uwierzcie, że owoce nadają wystarczającą słodycz. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Równie szybko znika z blachy…
10 jabłek;
Szklanka płatków owsianych zwykłych;
1.5 szklanki daktyli;
Pół łyżeczki cynamonu;
4 jaja (a dokładniej białka);
1 płaska łyżeczka miodu;
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a następnie podgotować około 5 minut w garnku z odrobiną ciepłej wody (aby zmiękły);
2. Daktyle zalać gorącą wodą na kilka minut, a następnie odcedzić i rozdrobnić razem z płatkami owsianymi;
3. Na dno blachy rozłożyć papier do pieczenia, posmarować masłem klarowanym lub olejem kokosowym, a następnie wyłożyć i ugnieść daktylowo-owsiankową masę;
4. Jabłka delikatnie przestudzić, a następnie rozłożyć na blaszce i posypać cynamonem;
5. Ubić 4 białka jaja, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę miodu (w celu stabilizacji piany);
6. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem przez około 5 minut (wystarczy aby piana się upiekła).
Smacznego!
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
2 odpowiedzi
Mam pytanie czy daktyle można czymś zastąpić bo akurat się skończyły?
Syropem z agawy!