20 minut
blacha 20 cm

Czy dla Was też jesień to zdecydowanie smak jabłek z cynamonem? Przepis powstał w pośpiechu, na spółkę z Mężulem wycudowaliśmy to ciacho?. Bez białego cukru, którego bardzo nie lubimy używać. Uwierzcie, że owoce nadają wystarczającą słodycz. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Równie szybko znika z blachy…

Składniki:

10 jabłek;

Szklanka płatków owsianych zwykłych;

1.5 szklanki daktyli;

Pół łyżeczki cynamonu;

4 jaja (a dokładniej białka);

1 płaska łyżeczka miodu;

Przygotowanie:

1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a następnie podgotować około 5 minut w garnku z odrobiną ciepłej wody (aby zmiękły);

2. Daktyle zalać gorącą wodą na kilka minut, a następnie odcedzić i rozdrobnić razem z płatkami owsianymi;

3. Na dno blachy rozłożyć papier do pieczenia, posmarować masłem klarowanym lub olejem kokosowym, a następnie wyłożyć i ugnieść daktylowo-owsiankową masę;

4. Jabłka delikatnie przestudzić, a następnie rozłożyć na blaszce i posypać cynamonem;

5. Ubić 4 białka jaja, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę miodu (w celu stabilizacji piany);

6. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem przez około 5 minut (wystarczy aby piana się upiekła).

Smacznego!

Drukuj przepis

4 Responses

    1. Jakimś słodziwem. Nie wiem czego używacie, erytrytol, ksylitol? (ja nie używam tych słodziw, ale od czasu do czasu czemu nie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nazywam się Asia Masłowska. Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Pokazuję naturalne sposoby na zdrowie i udowadniam, że zdrowie zaczyna się… OD BRZUSZKA!

Tworzę proste, pyszne i domowe przepisy bez glutenu, mleka, cukru, glutaminianu, rafinowanych olejów roślinnych, dodatków do żywności.

Razem ze mną zostaniesz Mistrzynią domowego gotowania z naturalnych składników!

Zajrzyj po więcej

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.