Jabłecznik z pianką

Pyszny i szybki jabłecznik z pianką, idealny dla dzieci, bez cukru!

Czy dla Was też jesień to zdecydowanie smak jabłek z cynamonem? Przepis powstał w pośpiechu, na spółkę z Mężulem wycudowaliśmy to ciacho?. Bez białego cukru, którego bardzo nie lubimy używać. Uwierzcie, że owoce nadają wystarczającą słodycz. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Równie szybko znika z blachy…


Ilość porcji: blacha ciasta ok.20 cm
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 10 jabłek;
  • Szklanka płatków owsianych zwykłych;
  • 1.5 szklanki daktyli;
  •  Pół łyżeczki cynamonu;
  • 4 jaja (a dokładniej białka);
  • 1 płaska łyżeczka miodu;

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a następnie podgotować około 5 minut w garnku z odrobiną ciepłej wody (aby zmiękły);
  2.  Daktyle zalać gorącą wodą na kilka minut, a następnie odcedzić i rozdrobnić razem z płatkami owsianymi;
  3. Na dno blachy rozłożyć papier do pieczenia, posmarować masłem klarowanym lub olejem kokosowym, a następnie wyłożyć i ugnieść daktylowo-owsiankową masę;
  4. Jabłka delikatnie przestudzić, a następnie rozłożyć na blaszce i posypać cynamonem;
  5. Ubić 4 białka jaja, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę miodu (w celu stabilizacji piany);
  6. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem przez około 5 minut (wystarczy aby piana się upiekła).

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.