20 minut
blacha 20 cm

Czy dla Was też jesień to zdecydowanie smak jabłek z cynamonem? Przepis powstał w pośpiechu, na spółkę z Mężulem wycudowaliśmy to ciacho?. Bez białego cukru, którego bardzo nie lubimy używać. Uwierzcie, że owoce nadają wystarczającą słodycz. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Równie szybko znika z blachy…

Składniki:

10 jabłek;

Szklanka płatków owsianych zwykłych;

1.5 szklanki daktyli;

Pół łyżeczki cynamonu;

4 jaja (a dokładniej białka);

1 płaska łyżeczka miodu;

Przygotowanie:

1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a następnie podgotować około 5 minut w garnku z odrobiną ciepłej wody (aby zmiękły);

2. Daktyle zalać gorącą wodą na kilka minut, a następnie odcedzić i rozdrobnić razem z płatkami owsianymi;

3. Na dno blachy rozłożyć papier do pieczenia, posmarować masłem klarowanym lub olejem kokosowym, a następnie wyłożyć i ugnieść daktylowo-owsiankową masę;

4. Jabłka delikatnie przestudzić, a następnie rozłożyć na blaszce i posypać cynamonem;

5. Ubić 4 białka jaja, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę miodu (w celu stabilizacji piany);

6. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem przez około 5 minut (wystarczy aby piana się upiekła).

Smacznego!

Share on print
Drukuj przepis

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, apiterapię, suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook