Czy dla Was też jesień to zdecydowanie smak jabłek z cynamonem? Przepis powstał w pośpiechu, na spółkę z Mężulem wycudowaliśmy to ciacho?. Bez białego cukru, którego bardzo nie lubimy używać. Uwierzcie, że owoce nadają wystarczającą słodycz. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Równie szybko znika z blachy…
10 jabłek;
Szklanka płatków owsianych zwykłych;
1.5 szklanki daktyli;
Pół łyżeczki cynamonu;
4 jaja (a dokładniej białka);
1 płaska łyżeczka miodu;
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a następnie podgotować około 5 minut w garnku z odrobiną ciepłej wody (aby zmiękły);
2. Daktyle zalać gorącą wodą na kilka minut, a następnie odcedzić i rozdrobnić razem z płatkami owsianymi;
3. Na dno blachy rozłożyć papier do pieczenia, posmarować masłem klarowanym lub olejem kokosowym, a następnie wyłożyć i ugnieść daktylowo-owsiankową masę;
4. Jabłka delikatnie przestudzić, a następnie rozłożyć na blaszce i posypać cynamonem;
5. Ubić 4 białka jaja, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę miodu (w celu stabilizacji piany);
6. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem przez około 5 minut (wystarczy aby piana się upiekła).
Smacznego!
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
Inne |
|
Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii. | |
Niezbędne |
Niezbędne |
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo. | |
Reklamowe |
|
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam. | |
Analityczne |
|
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp. | |
Funkcjonalne |
|
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich. | |
Wydajnościowe |
|
Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników. |
Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Spośród nich pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć sposób korzystania z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce użytkownika wyłącznie za jego zgodą. Użytkownik ma również możliwość rezygnacji z tych plików cookie.
4 odpowiedzi
Mam pytanie czy daktyle można czymś zastąpić bo akurat się skończyły?
Syropem z agawy!
A czym można zastąpić miód w pianie z białek?
Jakimś słodziwem. Nie wiem czego używacie, erytrytol, ksylitol? (ja nie używam tych słodziw, ale od czasu do czasu czemu nie)