Gofry z cukinii (bez glutenu, bez mleka, bez cukru)

10 minut
8 gofrów

Przepis na pyszne gofry z cukinią bez mleka, bez cukru i bez glutenu. Według mnie przepis jest idealny. Gofry są wytrawne z delikatną nutą słodyczy i wychodzą dosyć chrupiące. W przeciwieństwie do tradycyjnych, są idealne jako pożywne śniadanie! Świetnie pasuje do nich dodatek świeżych owoców, owoców na ciepło lub musu.

Składniki:

  • Niepełna 1 szkl. mąki jaglanej;
  • 1/2 szkl. napoju owsianego lub kokosowego lub jaglanego;
  • 1 cukinia (300-400g);
  • 3 jaja;
  • 8 suszonych śliwek namoczonych w ciepłej wodzie lub 1/2 dojrzałego banana;
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego;
  • Szczypta soli;
  • 1/2 łyżeczki kurkumy;
  • 1/2 łyżeczki kardamonu;
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego;

Przygotowanie:

  1. Wbij jaja do miski i lekko ubij trzepaczką.
  2. Cukinię zetrzyj na dużych okach tarki i dodaj do jajek, wymieszaj.
  3. Dodaj napój owsiany/migdałowy, mąkę jaglaną, rozgniecionego banana lub pokrojone śliwki, cynamon, kardamon, sól i siemię lniane. Porządnie wymieszaj do połączenia składników.
  4. W tym momencie wkładam ciasto na kilka godzin do lodówki (choć nie jest to konieczne).
  5. Przed smażeniem dodaję do ciasta łyżkę płynnego oleju kokosowego.

 

Ciasto na gofry najlepiej przygotować wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Gdy ciasto napęcznieje gofry wychodzą najsmaczniejsze 🙂

Pamiętaj też, by ciasto wlewać do nagrzanej gofrownicy i nie podnosić jej zbyt szybko. Dajmy gofrom chwilę, by zdążyły się dopiec.

 

Drukuj przepis

7 odpowiedzi

  1. Podpowiesz o jakiej mocy gofrownicy używasz?
    Robiłam już 2x gofry: z batatów i buraka. Wychodziły miękkie… Piekłam i piekłam bez uzyskania chrupkości. Zastanawiam się czy to wina gofrownicy czy za dużo ciasta nalałam, a może to konsystencja…

    1. W lokalnym sklepie. Możesz też w blenderze kielichowym lub TM rozdrobnić kaszę jaglaną i samemu zrobić mąkę 🙂

  2. Wypróbowałam, na mące orkiszowej. W składnikach jest kurkuma, w wykonaniu cynamon – dodałam zatem jedno i drugie 🙂 wyszły pyszne, zrobiłam od razu z podwójnej porcji, trzymając się wskazówki schłodzenia ciasta na noc. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie