Przepis na pyszne gofry z cukinią bez mleka, bez cukru i bez glutenu. Według mnie przepis jest idealny. Gofry są wytrawne z delikatną nutą słodyczy i wychodzą dosyć chrupiące. W przeciwieństwie do tradycyjnych, są idealne jako pożywne śniadanie! Świetnie pasuje do nich dodatek świeżych owoców, owoców na ciepło lub musu.
Ciasto na gofry najlepiej przygotować wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Gdy ciasto napęcznieje gofry wychodzą najsmaczniejsze 🙂
Pamiętaj też, by ciasto wlewać do nagrzanej gofrownicy i nie podnosić jej zbyt szybko. Dajmy gofrom chwilę, by zdążyły się dopiec.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
6 odpowiedzi
Podpowiesz o jakiej mocy gofrownicy używasz?
Robiłam już 2x gofry: z batatów i buraka. Wychodziły miękkie… Piekłam i piekłam bez uzyskania chrupkości. Zastanawiam się czy to wina gofrownicy czy za dużo ciasta nalałam, a może to konsystencja…
Mam gofrownicę MPM. Ma sporą moc i dobrze wypieka.
Gdzie kupujesz mąkę jaglana?
W lokalnym sklepie. Możesz też w blenderze kielichowym lub TM rozdrobnić kaszę jaglaną i samemu zrobić mąkę 🙂
Witam, czy mielisz siemię do tego przepisu?
Pozdrawiam
Dodaję w całości, bez mielenia 🙂