Jaja mają super moce – są wspaniałym pokarmem dla Dzieci! Warto włączać je do jadłospisu, na różne sposoby. Możesz podać je na słono, a także na słodko. Przygotowuję je na różne sposoby, na przykład postaci omleta, omleśnika, jaj sadzonych, jajecznicy, jaj w koszulkach, a także szakszuki czy placków.
Dlaczego jaja to samo zdrowie?
- Jaja są cudownym suplementem diety. Dostarczają organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Są naturalnie bardzo dobrze zbilansowane, dzięki czemu budują ciało, dają siłę, w także energię,
- Jaja mają ZEROWY indeks glikemiczny – to znaczy, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, zapewniają sytość i najedzenie na dłużej!
- Dostarczają organizmowu wszystkie aminokwasy (niezbędne składniki białek). Ponadto mają najwyższą biodostępność ze wszystkich pokarmów – aż 90% substancji zawartych w jajku może zostać przez organizm wykorzystana!
- W żółtku jaja znajduje się cholesterol, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego, jest składnikiem wszystkich komórek i tkanek, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także fosfolipidy – w tym lecytyna, która jest bardzo ważna dla układu nerwowego oraz dla mózgu.
- Surowe żółtko jaj zawiera także cholinę, która poprawia pracę wątroby oraz obniża poziom homocysteiny. Ma też korzystny wpływ na sen, koncentrację i pamięć.
- Jaja są bardzo dobrym źródłem witamin, zawierają prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C), tj. witaminę A, D, K, a także witaminy z grupy B, szczególnie ryboflawinę.
- Zawierają bogactwo minerałów: żelazo, fosfor, siarkę, a także potas, wapń, magnez, miedź, cynk, mangan, jod.
Jaja mają super moce!
Bardzo często szukamy suplementów diety i najróżniejszych odżywek nie widząc prostych produktów, które są pięknie zbilansowane i pełne zdrowia 💚
JM.
Przepisy na jaja znajdziesz w moim e-booku PYSZNE JAJA, pod linkiem.