Czytamy składy: zakwas na żur

Przegląd rynku i ocena wybranych, gotowych zakwasów dostępnych w sklepach. Przepis na domowy zakwas na żur.

Po dodaniu wczorajszego przepisu obiecałam, że zrobię przegląd rynku dostępnych, gotowych zakwasów na żur. Dla ambitnych, na dole znajdziecie przepis na domowy zakwas, nic trudnego!

(Przepis na szybki i smaczny żurek: tutaj).

W sklepach znajdziesz gotowe zakwasy z dobrym składem, które na pierwszy rzut oka ciężko rozróżnić od tych kiepskich. Ale wystarczy przeczytać skład! Z doświadczenia widzę, że lokalne piekarnie robią dobre zakwasy, bez zbędnych dodatków. W mojej okolicy są całkiem fajne zakwasy od lokalnych producentów.

Dobry zakwas na żur? Ma w składzie głównie: mąkę żytnią i wodę (może zawierać też czosnek, sól, liść laurowy, ziele angielskie, płatki owsiane). Wybierajcie zakwasy w płynie, w butelkach, nigdy w proszku.

Niedopuszczalny jest: dodatek konserwantów, laktozy, białek mleka, mleka w proszku, aromatu, glutaminianu, cukru, skrobi modyfikowanej…

Pamiętajcie, że post jest poglądowy. Zakwasu najlepiej szukać wśród lokalnych firm (bo trzeba wspierać lokalną gospodarkę), zwykle mają krótkie daty i nie zawierają zbędnych dodatków.

Zaczynamy!


ZAKWAS NA ŻUR


  • ROLNIK, Żurek na zakwasie, koncentrat

Składniki:
woda, mąka żytnia (zawiera gluten), sól, przyprawy
Do brzuszka?
Jest okej!

  • KRAKUS, żurek koncentrat

Składniki:
woda, przeciery warzywne w zmiennych proporcjach (10%) (z cebuli, ziemniaków), naturalny zakwas żytni (2,8%) (gluten), sól, tłuszcz wieprzowy, serwatka (mleko, laktoza), mąki: żytnia i pszenna (zawierają gluten), laktoza (mleko), białko mleka, odtłuszczone mleko w proszku, ekstrakt grzybowy, przyprawy i ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości – kwas mlekowy i kwas cytrynowy, majeranek (0,12%), aromaty dymu wędzarniczego, aromaty (zawierają seler, laktozę).
Do brzuszka?
Nie polecam.

  • ŻUREK ALINY, żur Aliny w butelce

Składniki:
woda, mąka żytnia, mąka pszenna, płatki owsiane, czosnek.
Do brzuszka?
Skład jest okej!

  • JAMAR, żurek naturalny

Składniki:
woda, mąka żytnia (11,6%), mąka pszenna (1,8%), sól, aromat, substancja konserwująca: sorbinian potasu
Do brzuszka?
Jest dodatek konserwantu i aromatu. Nie polecam.

  • Z Babcinej Spiżarni, żurek

Składniki:
Woda, mąka żytnia, czosnek.
Do brzuszka?
Skład wart polecenia.

  • Żurek z Kochanowa

Składniki:
woda, mąka żytnia, otręby, płatki owsiane, świeży czosnek
Do brzuszka?
Wart polecenia 🙂

  • WINIARY, Żurek w proszku

Składniki:
mąka żytnia 46,7%, odtłuszczone mleko w proszku, mąka żytnia razowa 12,2%, sól, wędzony tłuszcz wieprzowy, kwas (kwas cytrynowy), aromaty, suszone warzywa 1,8% (cebula, czosnek), ekstrakt drożdży, cukier, skrobia kukurydziana, majeranek, przyprawy, aromat dymu wędzarniczego
Do brzuszka?
Bardzo dużo niepotrzebnych dodatków. Nie polecam.

  • KUCHAREK, Żurek śląski

Składniki:
mąka żytnia 55% (zawiera gluten), sól, tłuszcz palmowy częściowo utwardzony, cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe; mleko odtłuszczone w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; cebula, czosnek, podgrzybek suszony, majeranek (0,8%), pieprz czarny, aromat, aromat dymu wędzarniczego.
Do brzuszka?
Nie polecam.

Przepis na: DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK


Składniki:

  • ok. 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody
  • ok. 6 łyżek mąki żytniej (typ 2000 lub 1000, polecam tę ekologiczną 😉 )

Przygotowanie:

Wymieszać składniki w słoiku (lub glinianym naczyniu). Odłożyć na kilka dni  (można przykryć ściereczką lub gazą) w ciepłe miejsce. Codziennie wymieszaj. Po około 4 dniach zakwas powinien być dobry. Gdy ma kwaskowy zapach, jest gotowy! (Na następny żurek możesz zostawić niewielką ilość zakwasu w słoiku, a następnie dodać wodę i mąkę).


Podsumowując:

Jak widać, warto czytać składy produktów, w tym zakwasu do żuru. Tak prosta rzecz, a tylu niepotrzebnych składników można się w nim doszukać!

Warto czytać składy,

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

*Składy mogą ulegać zmianie, staram się na bieżąco aktualizować. Widzisz niezgodność? Daj znać!

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.