Przyszedł czas na ulubiony Bartusia napój fermentowany… kefir!
Kefir to lekkostrawny mleczny napój fermentowany, w którym odnotowano ponad 30 szczepów mikroorganizmów. Zawarte w nim bakterie fermentacji mlekowej i drożdże pomagają zasiedlić jelita pożyteczną mikroflorą wypierając patogenną.
Bartek wie co dobre, bo kefir jest źródłem pełnowartościowego białka, wspomaga pracę układu pokarmowego (ma wysoką zawartość bakterii probiotycznych), zawiera witaminy z grupy B i witaminę K. Ma fajny, orzeźwiający smak i jest delikatnie gazowany.
Co do składów, standardowo: im mniej w składzie tym lepiej!
Dobry skład kefiru to: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych.
Czas start!
KEFIR
-
OSM WŁOSZCZOWA kefir
mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych
Prosty, dobry skład 🙂 Polecam.
-
ROBICO kefir 1,5%
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Prosto, polecam.
-
DANONE kefir
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Polecam 🙂
-
BAKOMA kefir naturalny
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii oraz: L. acidophilus i Bifidobacterium lactis
Ten też polecam.
-
ZOTT PRIMO kefir
mleko, żywe kultury kefirowe
Tutaj też jest dobry skład.
-
STRZAŁKOWO kefir
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Tak jak wyżej.
-
KRASNYSTAW kefir
mleko, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Nie polecam. Dodano mleko w proszku.
-
PIĄTNICA kefir 2%
mleko pasteryzowane, białka mleka, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Dodatek białek mleka sprawia, że nie polecam tego kefiru.
-
MLEKOVITA kefir naturalny BIO
mleko ekologiczne, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych.
Świetna, ekologiczna propozycja.
-
JOVI kefir naturalny
mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii
Nie polecam, dodano białka mleka.
-
GRODZISK kefir grodziski
mleko pasteryzowane, mleko odtłuszczone w proszku, żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej
Nie polecam, bo jest dodatek mleka w proszku
-
ŁOWICZ, kefir łowicki 1,5%
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Dobry skład.
-
MILKO kefir naturalny
mleko, żywe kultury bakterii kefirowych
Prosty skład.
Na rynku jest duża oferta kefirów. Wiele dobrych propozycji bez niepotrzebnych dodatków i zapychaczy jelit. Mój faworyt- ekologiczny z MLEKOVITA 😉
Pamiętaj: zanim kupisz, czytaj skład.
Dla zdrowia Maluszków,
JM.