Przyszedł czas na ulubiony Bartusia napój fermentowany… kefir!

Kefir to lekkostrawny mleczny napój fermentowany, w którym odnotowano ponad 30 szczepów mikroorganizmów. Zawarte w nim bakterie fermentacji mlekowej i drożdże pomagają zasiedlić jelita pożyteczną mikroflorą wypierając patogenną.

Bartek wie co dobre, bo kefir jest źródłem pełnowartościowego białka, wspomaga pracę układu pokarmowego (ma wysoką zawartość bakterii probiotycznych), zawiera witaminy z grupy B i witaminę K. Ma fajny, orzeźwiający smak i jest delikatnie gazowany.

Co do składów, standardowo: im mniej w składzie tym lepiej!
Dobry skład kefiru to: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych.

 

Czas start!


KEFIR


 

  •  OSM WŁOSZCZOWA kefir

Składniki:
mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych
Do brzuszka?
Prosty, dobry skład 🙂 Polecam.

  • ROBICO kefir 1,5%

Składniki:
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Do brzuszka?
Prosto, polecam.

  • DANONE kefir

Składniki:
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Do brzuszka?
Polecam 🙂

  • BAKOMA kefir naturalny

Składniki:
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii oraz: L. acidophilus i Bifidobacterium lactis
Do brzuszka?
Ten też polecam.

  • ZOTT PRIMO kefir

Składniki:
mleko, żywe kultury kefirowe
Do brzuszka?
Tutaj też jest dobry skład.

  • STRZAŁKOWO kefir

Składniki:
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Do brzuszka?
Tak jak wyżej.

  • KRASNYSTAW kefir

Składniki:
mleko, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Do brzuszka?
Nie polecam. Dodano mleko w proszku.

  • PIĄTNICA kefir 2%

Składniki:
mleko pasteryzowane, białka mleka, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Do brzuszka?
Dodatek białek mleka sprawia, że nie polecam tego kefiru.

  • MLEKOVITA kefir naturalny BIO

Składniki:
mleko ekologiczne, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych.
Do brzuszka?
Świetna, ekologiczna propozycja.

  • JOVI kefir naturalny

Składniki:
mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii
Do brzuszka?
Nie polecam, dodano białka mleka.

  • GRODZISK kefir grodziski

Składniki:
mleko pasteryzowane, mleko odtłuszczone w proszku, żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej
Do brzuszka?
Nie polecam, bo jest dodatek mleka w proszku

  • ŁOWICZ, kefir łowicki 1,5%

Składniki:
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych
Do brzuszka?
Dobry skład.

  • MILKO kefir naturalny

Składniki:
mleko, żywe kultury bakterii kefirowych
Do brzuszka?
Prosty skład.

 

Na rynku jest duża oferta kefirów. Wiele dobrych propozycji bez niepotrzebnych dodatków i zapychaczy jelit. Mój faworyt- ekologiczny z MLEKOVITA 😉
Pamiętaj: zanim kupisz, czytaj skład.

 

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie