Przepis na: Ciasteczka z dynią

Dyniowy sezon rozpoczęty, wieczory coraz dłuższe. Od czasu do czasu trzeba sobie trochę dogodzić i wykorzystać jesienne dary ziemi… Dlatego polecam Wam przygotować te ciasteczka! Są bez cukru, są łatwe w wykonaniu i są pyszne!


Ilość porcji: ok. 30 ciasteczek
Czas przygotowania: 15 minut plus pieczenie

Składniki

  • 2.5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • 200g masła;
  • 200g startej drobno dyni;
  • Nadzienie: użyłam domowych powideł bez cukru i maliny;

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiać mąkę, pokrojone w kostkę, twarde masło;
  2. Dynię bardzo drobno zetrzeć, dodać do miski i ugnieść z resztą składników;
  3. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować (wcześniej podsypać stolnicę mąką) i pociąć na niewielkie kawałki;
  4. Na pokrojone kawałki ciasta nałożyć powidła i malinę, a następnie lekko zwinąć;
  5. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach z termoobiegiem;

Smacznego! 😊

 

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.