Przepis na: pyszny sernik na zimno

Stan błogosławiony jest cudownym czasem. Nigdy nie miałam zachcianek ciążowych ale teraz bierze mnie czasem ochota na „coś słodkiego”. Żeby nie jeść śmieci i nie zapychać się niepotrzebnie niezdrowymi słodkościami, postanowiłam przygotować sernik na zimno w formie fit. Bączek też z tego faktu był bardzo zadowolony 🙂 Żelkowa galaretka i te sprawy…
Przepis szybki, łatwy w wykonaniu i świetny w smaku.


Ilość porcji: okrągła blacha 26cm
Czas przygotowania: 30 min (plus czas oczekiwania)

Składniki:

SPÓD:

  • 40g płatków owsianych;
  • 40g migdałów blanszowanych;
  • 40g daktyli (lub daktyli i rodzynek);

MASA:

  • 4 kostki twarogu śmietankowego (kostka ok. 200g);
  • 220g jogurtu naturalnego;
  • garść malin;
  • garść jeżyn;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • pół szklanki wrzątku;
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy;

GALARETKA:

  • 3/4 szklanki malin;
  • 3/4 szklanki jagód/borówek;
  • 3/4 szklanki jeżyn;
  • pół szklanki wody;
  • 2 łyżki żelatyny;

Przygotowanie:

  1. Daktyle (i/lub rodzynki) namoczyć 10min w gorącej wodzie;
  2. Migdały i płatki owsiane pokruszyć w kruszarce razem z namoczonymi wcześniej daktylami;
  3. Na dno blachy(o średnicy ok. 25cm) położyć papier, a następnie posmarować olejem kokosowym lub masłem, a następnie wyłożyć i ugnieść otrzymaną masę.
  4. Ser razem z jogurtem włożyć do misy miksera, dodać słodziwo, miksować.
  5. W połowie szklanki wrzątku roztopić 2 łyżki żelatyny, a następnie dodać je do masy, wymieszać.
  6. Otrzymaną masę w połowie wylać na spód ciasta, rozłożyć owoce, przykryć resztą masy.
  7. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.
  8. W tym czasie przygotować galaretkę. Owoce wrzucić do misy i zblendować. Następnie przelać do garnuszka, dodać pół szklanki wody i zagotować. Dodać 2 łyżki żelatyny. Ściągnąć z ognia, ciągle mieszając do rozpuszczenia żelatyny.
  9. Gdy otrzymana galaretka wystygnie, wylać na blachę.
  10. Włożyć do lodówki do czasu gdy galaretka stężeje.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.