Przepis na: mus morelowy

Przepis na pyszny mus dla dzieci, bez cukru

Otworzyć mroźną zimą słoik z musem i poczuć smak lata! Czy jest coś piękniejszego?
Nie wiem jak nazwać ten owocowy raj! Mus lub konfitura morelowo-jabłkowa! I to bez dodatku cukru!


Ilość porcji: w zależności od ilości
Czas przygotowania: 2-3 godziny (w zależności od ilości)

Składniki

  • morele;
  • jabłka;

Morele i jabłka w stosunku 2:1 to znaczy: 5 kg moreli i 2,5 kg jabłek 🙂

Przygotowanie:

  1. Morele umyć, usunąć pestki i wrzucić do garnka.
  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, jeszcze raz umyć i wrzucić do garnka, w którym znajdują się morele.
  3. Podlać niewielką ilością wody (ok. 1/3 szklanki).
  4. Gotować około godzinę na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia.
  5. Gdy owoce zmiękną zblendować, a następnie przelać do wcześniej umytych i osuszonych słoików.
  6. Dokładnie wytrzeć szyjki słoika i mocno zakręcić.
  7. Pasteryzować w garnku z wodą (3/4 wysokości słoika) przez około 20 minut.
  8. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!


2 Komentarze
  1. Marzena :

    Czy to samo można zrobić z brzoskwiniami?

    1. JM :

      Oczywiście:)

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.