Przepis na: zdrowe żelki bez cukru

Żelki to lubiana przez Maluchy przekąska ale niestety, skład tych gotowych nie zawsze spełnia Nasze oczekiwania. Mnie zawsze odrzuca dodatek cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, maltodekstryny, sztucznych substancji słodzących. Dlatego ten przepis, choć baaaardzo elastyczny pomoże wyczarować Wam w domu zdrowszą wersję żelków.


Ilość porcji: ok.15 żelków (w zależności od foremki)
Czas przygotowania: 10-15 minut

Składniki (przykładowe):

WERSJA 1- Z MUSEM:

  • 3 morele;
  • 1 jabłko;
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru;
  • woda (w razie potrzeby).

Przygotowanie:

  1. W razie potrzeby owoce obrać, pokroić, wrzucić do garnka i gotować na niewielkim ogniu.
  2. Gdy zmiękną zblendować.
  3. Do otrzymanego musu (gdy jest bardzo gęsty) można dodać trochę wody.
  4. Dodać łyżkę żelatyny/agaru.
  5. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny/agaru.
  6. Wylać do silikonowych foremek i włożyć do lodówki.
  7. Po około 2 godzinach powinny być gotowe.

WERSJA 2- ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI:

  • 1 pomarańcza;
  • borówki/ maliny/ jeżyny;
  • 1 łyżka żelatyny/agaru;

Przygotowanie:

  1. Owoce zblendować.
  2. Przełożyć do garnuszka i zagotować.
  3. Dodać łyżkę żelatyny/agaru i mieszając gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia.
  4. Przelać do silikonowych foremek i włożyć do lodówki.
  5. Po około 2 godzinach żelki powinny być gotowe.

WERSJA 3- Z DOMOWYM SOKIEM:

  • 1 szklanka soku malinowego (domowego, bez cukru);
  • 1 łyżka żelatyny/agaru;

Przygotowanie:

  1. Sok podgrzać w garnuszku.
  2. Dodać łyżkę żelatyny/agaru i mieszając gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia.
  3. Przelać do silikonowych foremek i włożyć do lodówki.
  4. Po około 2 godzinach żelki powinny być gotowe.

Można kombinować, wymyślać swoje smaki w zależności od pomysłu, dostępności owoców i preferencji smakowych. Możecie podzielić się swoimi ulubionymi smakami! 🙂

 

Smacznego!

2 Komentarze
  1. Katarzyna :

    Witam, od którego mca można podać dziecku te żelki w Pani wykonaniu ?

    1. JM :

      Nie ma w składzie nic, co mogłoby zaszkodzić. Choć takie przekąski najbezpieczniej podawać po ukończeniu roku, a najlepiej jak najdłużej podawać świeże musy, świeże owoce i warzywa jako przekąski ?

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.