Leniwe z owocami

Przepis na zdrowszą wersję klusek leniwych dla dzieci

Szybki pomysł na obiad, kolację (nie tylko) dla dziecka. Polecam wybrać lepsze wersje składników, to znaczy zamiast białej mąki pszennej- orkiszową pełnoziarnistą, a zamiast posypki z cukru- ciepłe maliny i/lub jagody. Bez wątpienia brzuszek będzie bardziej zadowolony, a kubki smakowe (jeśli Maluch nauczony przetworzonej żywności: cukru i białej mąki) przyzwyczają się 😉


Ilość porcji: 2-3 porcje (dla dzieci)
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • kostka twarogu śmietankowego (200g);
  • 1 jajo;
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • szczypta soli;
  • woda (do gotowania);
  • 3 łyżki malin;
  • 3 łyżki jagód.

Przygotowanie:

  1. Ser, mąkę i jajko zagnieść na ciasto, na kształt kuli (nie powinno się kleić).
  2. Stolnicę/blat posypać mąką. Z otrzymanego ciasta uformować rękoma węża (wałek), rozpłaszczyć nożem i pociąć ukośnie na niewielkie kawałki.
  3. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
  4. Gotować ok. 4 minuty (minutę od wypłynięcia na powierzchnię).
  5. Jagody i maliny (ja użyłam mrożonych) podgrzać na patelni lub garnuszku z kilkoma łyżkami wody.
  6. Kluski wyciągnąć cedzakiem z wody. Podawać polane ciepłymi owocami.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.