Czytamy składy: zakwas na żur

Przegląd rynku i ocena wybranych, gotowych zakwasów dostępnych w sklepach. Przepis na domowy zakwas na żur.

Po dodaniu wczorajszego przepisu, obiecałam, że zrobię przegląd rynku dostępnych, gotowych zakwasów na żur. W razie czego dodam też przepis na ten domowy zakwas, nic trudnego! (A przepis na szybki i smaczny żurek znajdziesz tutaj).

W sklepach znajdziesz gotowe zakwasy z dobrym składem, które na pierwszy rzut oka ciężko rozróżnić od tych kiepskich. Ale wystarczy przeczytać skład! Z doświadczenia widzę, że lokalne piekarnie robią dobre zakwasy, bez zbędnych dodatków. W mojej okolicy są całkiem fajne zakwasy od lokalnych producentów (zawsze czytam skład).

 

Dobry zakwas na żur? Ma w składzie głównie: mąkę żytnią i wodę (może zawierać też czosnek, sól, liść laurowy, ziele angielskie, płatki owsiane). Wybierajcie zakwasy w płynie, w butelkach, nigdy w proszku.

Niedopuszczalny jest: dodatek konserwantów, laktozy, białek mleka, mleka w proszku, aromatu, glutaminianu, cukru, skrobi modyfikowanej…

Pamiętajcie, że post jest poglądowy. Zakwasu najlepiej szukać wśród lokalnych firm (bo trzeba wspierać lokalną gospodarkę), zwykle mają krótkie daty i nie zawierają zbędnych dodatków.

Zaczynamy!


ZAKWAS NA ŻUR


  • ROLNIK, Żurek na zakwasie, koncentrat

Składniki:
woda, mąka żytnia (zawiera gluten), sól, przyprawy
Do brzuszka?
Jest okej!

  • KRAKUS, żurek koncentrat

Składniki:
woda, przeciery warzywne w zmiennych proporcjach (10%) (z cebuli, ziemniaków), naturalny zakwas żytni (2,8%) (gluten), sól, tłuszcz wieprzowy, serwatka (mleko, laktoza), mąki: żytnia i pszenna (zawierają gluten), laktoza (mleko), białko mleka, odtłuszczone mleko w proszku, ekstrakt grzybowy, przyprawy i ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości – kwas mlekowy i kwas cytrynowy, majeranek (0,12%), aromaty dymu wędzarniczego, aromaty (zawierają seler, laktozę).
Do brzuszka?
Nie polecam.

  • ŻUREK ALINY, żur Aliny w butelce

Składniki:
woda, mąka żytnia, mąka pszenna, płatki owsiane, czosnek.
Do brzuszka?
Skład jest okej!

  • JAMAR, żurek naturalny

Składniki:
woda, mąka żytnia (11,6%), mąka pszenna (1,8%), sól, aromat, substancja konserwująca: sorbinian potasu
Do brzuszka?
Jest dodatek konserwantu i aromatu. Nie polecam.

  • Z Babcinej Spiżarni, żurek

Składniki:
Woda, mąka żytnia, czosnek.
Do brzuszka?
Skład wart polecenia.

  • Żurek z Kochanowa

Składniki:
woda, mąka żytnia, otręby, płatki owsiane, świeży czosnek
Do brzuszka?
Wart polecenia 🙂

  • WINIARY, Żurek w proszku

Składniki:
mąka żytnia 46,7%, odtłuszczone mleko w proszku, mąka żytnia razowa 12,2%, sól, wędzony tłuszcz wieprzowy, kwas (kwas cytrynowy), aromaty, suszone warzywa 1,8% (cebula, czosnek), ekstrakt drożdży, cukier, skrobia kukurydziana, majeranek, przyprawy, aromat dymu wędzarniczego
Do brzuszka?
Bardzo dużo niepotrzebnych dodatków. Nie polecam.

  • KUCHAREK, Żurek śląski

Składniki:
mąka żytnia 55% (zawiera gluten), sól, tłuszcz palmowy częściowo utwardzony, cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe; mleko odtłuszczone w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; cebula, czosnek, podgrzybek suszony, majeranek (0,8%), pieprz czarny, aromat, aromat dymu wędzarniczego.
Do brzuszka?
Nie polecam.

Przepis na: DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK


Składniki:

  • ok. 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody
  • ok. 6 łyżek mąki żytniej (typ 2000 lub 1000, polecam tę ekologiczną 😉 )

Przygotowanie:

Wymieszać składniki w słoiku (lub glinianym naczyniu). Odłożyć na kilka dni  (można przykryć ściereczką lub gazą) w ciepłe miejsce. Codziennie wymieszaj. Po około 4 dniach zakwas powinien być dobry. Gdy ma kwaskowy zapach, jest gotowy! (Na następny żurek możesz zostawić niewielką ilość zakwasu w słoiku, a następnie dodać wodę i mąkę. 


Podsumowując:

Jak widać, warto czytać składy produktów, w tym zakwasu do żuru. Tak prosta rzecz, a tylu niepotrzebnych składników można dodać!

 

Warto czytać składy,

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

 

*Składy mogą ulegać zmianie, staram się na bieżąco aktualizować. Zobaczysz błąd? Daj znać!

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.