Żurek

Przepis na prosty żur, idealny dla dzieci

Żurek to jedna z tradycyjnych, Wielkanocnych potraw. U Nas na stole zwykle gości raz w tygodniu, bo Bartuś uwielbia! Robimy prostą wersję, bez żadnych udziwnień. Na domowym zakwasie smakuje najlepiej, ale można  kupić gotowy (warto wybrać ten z dobrym składem, w kolejnym poście zrobię przegląd rynku).
Nasz żurek ma dużo ziemniaków, czosnku, cebuli i majeranku. Gotujemy z białą kiełbasą (dopiero jutro ruszamy z domową produkcją białej kiełbaski) lub z jajkiem.


Ilość porcji: ok. 6 porcji
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 3-4 litry wody;
  • 3-4 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • łyżka smalcu;
  • 3 ząbki czosnku;
  • zakwas (ok. 0,5 litra) – CZYTAMY SKŁADY: ZAKWAS NA ŻUR;
  • sól himalajska;
  • pieprz.

Opcjonalnie: biała kiełbasa lub jajka.

Przygotowanie:

  1. Do zimnej wody w garnku wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. Cebulę poszatkować i zeszklić na smalcu, na patelni. Dodać do garnka.
  3. Czosnek przecisnąć przez prasę, dodać do garnka.
  4. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie zalać zakwasem. Zagotować.
  5. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku.
  6. Podawać z białą kiełbaską lub jajkiem.

Smacznego!

Ps: Nie dodawajcie glutaminianu! Nie uzależniajcie i nie trujcie Najmłodszych.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.