Pyszne brownie bezglutenowe

Przepis na pyszne brownie dla dzieci bez cukru, mleka i glutenu

Czy ktoś z Was próbował kiedyś brownie bez kakao, czekolady i glutenu? Wiecie, że to możliwe! Skradłam przepis, po ostatnich zajęciach na Uczelni i trochę zmodyfikowałam (dziękuję Prowadzącej za przepisy i inspiracje!) Oczywiście usunęłam cukier, zrobiłam polewę i wyszło kosmicznie! 🙂 Idealnie dla dzieci i dla dorosłych. Takie brownie można od czasu do czasu wcinać bez wyrzutów sumienia.


Ilość porcji: blacha o średnicy 28cm
Czas przygotowania: 15 minut + godzina pieczenia

Składniki:

CIASTO:

  • 8 łyżeczek karobu
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego lub rzepakowego
  • 6 jaj
  • szklanka malin
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 3 duże, mocno dojrzałe banany

POLEWA:

  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżeczki karobu

 

 Przygotowanie:

  1. Karob przesiać, zalać  szklanką wrzącej wody, wymieszać.
  2. Mąki przesiać, dodać sodę i sól, wymieszać.
  3. Jaja ubić, pod koniec dodać syrop z agawy. Powoli dodać olej i rozpuszczony (ostudzony) karob. Wymieszać/ubić na niewielkich obrotach.
  4. Do masy dodać suche składniki i 2 banany (najlepiej pokrojone na plastry). Dokładnie zmiksować.
  5. Blachę nasmarować olejem (np. rzepakowym, kokosowym).
  6. Ciasto przelać na blachę o średnicy 28 cm, dodać maliny i pokrojonego w kostkę banana.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem przez godzinę i 10 minut (w zależności od piekarnika).
  8. Polewa: do miseczki wlać 2 łyżki syropu i wymieszać z karobem.
  9. Orzymaną polewą posmarować ciasto (najlepiej pędzlem).

Smacznego! 🙂

Brownie bezglutenowe dla dzieci Brownie bezglutenowe dla dzieciBrownie bezglutenowe dla dzieciBrownie bezglutenowe dla dzieciBrownie bezglutenowe dla dzieciBrownie bezglutenowe dla dzieciBrownie dla dzieci bez cukru

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

 

10 Komentarze
  1. Joanna :

    Czy takie brownie można zrobić takze z kakao w takich proporcjach jak karob?

    1. JM :

      Można spróbować z taką samą ilością. Jednak kakao może dawać gorzki posmak, karob jest delikatniejszy. Ale powiem szczerze, że nie robiłam z kakao 😉

  2. Marzena :

    Tylko od czasu do czasu? Przecież to samo zdrowie.

    1. JM :

      Mój błąd, miałam co innego na myśli. Napisałam od czasu do czasu, bo nikt codziennie brownie nie je ?

  3. Ania :

    A co zamiast maki migdałowej???;)

    1. JM :

      Kokosowa? ?

  4. Marta :

    Jej. Dla mnie jednak to brownie było troszkę bez smaku?
    Tzn może miałam za mało dojrzałe banany. Też unikamy słodkiego ale jednak następnym razem troszke zmodyfikuje i dodam miodu albo odrobinę ksylitolu bo tak to super 🙂

    1. JM :

      Warunkiem jest dodatek bardzo dojrzałych bananów. Następnym razem można dodać jednego więcej 😉

  5. PAULINA :

    Czy z tego przepisu udadzą się babeczki ? ? Chciałabym zrobić jakieś „czekoladowe”, na które miłośnicy słodkości się skuszą, a ja nie będę się obawiała, że mój mały dorwał jedną 🙂

    1. JM :

      Powinny się udać! 🙂

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.