Smarowidło: Domowy pasztet 3xbez

Przepis na pasztet wieprzowo-warzywny, bez jajek, glutenu i mleka, idealny dla dzieci

Znam dużo dzieciaczków, które są fanami pasztetów (bo z dorosłych to zdecydowanie Babcia Bartka zajmuje 1. miejsce). Nie wiem czy odważyłabym się podać dziecku ten gotowy (polecam poczytać składy, szczególnie tych w metalowych puszkach) dlatego udało mi się stworzyć (według mnie) przepis na idealny, domowy pasztet. Bez zbędnych dodatków, bez glutaminanu, z dodatkiem ziół, ma fajną konsystencję i jest kolacyjnym klasykiem 😉
I na dodatek bez mleka, jajek, glutenu i oczywiście cukru! 3xbez.


Ilość porcji: ok. 12 słoików 200 ml
Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki:

  • 0,7kg karkówki wieprzowej
  • 0,4kg podgardla
  • 0,5kg wątróbki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 4 szt. ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki mielonej łagodnej
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Karkówkę i podgardle umyć pod ciepłą wodą, pokroić w kostkę i włożyć do garnka z grubym dnem.
  2. Warzywa (marchew, pietruszka, por, seler, cebula) umyć, obrać, opłukać, położyć na mięso w garnku.
  3. Zalać wrzątkiem (do 3/4 wysokości). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut (do miękkości warzyw i mięsa).
  4. Po ugotowaniu wyłowić ziele angielskie i liść laurowy!
  5. Odlać wywar z garnka (ale nie wylewać!): 1 szklankę wywaru odlać i zostawić do ostudzenia. W 1,5 szklanki wywaru, pod przykryciem ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu. A w tym, co pozostanie krótko gotować wątróbkę (wcześniej oczyszczoną i umytą) ok. 5 minut.
  6. Po wystudzeniu mięsa, kaszy, wątróbki i warzyw można je zmielić, a następnie dodać pozostałą szklankę wywaru, przyprawy i zblendować (Ja pomijam mielenie, wszystko blenduję).
  7. Powstały pasztet spróbować i w razie potrzeby dosolić.
  8. Przełożyć w wyparzone słoiki (np. w piekarniku). Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić. Pasteryzować w kąpieli wodnej około 60 minut.
  9. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Smacznego!

JM.

6 Komentarze
  1. Dorota :

    Witam,
    Od jakiego wieku mozna podać taki pasztet?

    1. JM :

      Do roku nie zaleca się podawania soli Maluszkom. Jednak jeśli nie będzie go wiele w pasztecie (można zrobić osobne słoiczki bez lub z niewielką ilością soli) to myślę, że wcześniej. Każdy Maluszek jest inny i nie wiem jak Dziecko radzi sobie z chlebem 😉 Ale w pasztecie nie ma nic, co mogłoby zaszkodzić.

  2. Marta :

    Mam pytanie, czy słoiczki nie mogą postać dłużej skoro mięso jest pasteryzowane? Bo ilość jest spora i obawiam się że nie zjemy przez 2 tyg a nie chce zmieniać proporcji 🙂

    1. JM :

      Proponuję zrobić połowę porcji, z mięsem wolę nie ryzykować 😉

  3. Marta :

    A czemu warzywa i mieso zalewamy wrzątkiem? Pytam, bo zwykle gotuję wywary mięsne z zimną wodą.

    1. JM :

      Gotując zupę zależy Nam aby większość witamin, minerałów, aminokwasów przeszło do wywaru. Wtedy gotujemy od zimnej wody.
      Gotując warzywa i mięso (m.in. w przypadku pasztetu) zalewamy je wrzątkiem, bo zależy Nam aby te wartości nie przeszły w większości do wywaru i zostały w pasztecie, a nie zostały wylane do zlewu (jeśli całego wywaru nie użyjemy).

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.