Smarowidło: Smalec z fasoli

Przepis na smalec z fasoli dla dzieci. Szybki w wykonaniu, może wydawać się czymś nietypowym, jednak uważam, że to bardzo dobre urozmaicenie diety dziecka i dobry pomysł na inne niż zawsze smarowidło na chleb. Wegetariańska wersja smalcu 😉


Ilość porcji: słoik 0,5 litra
Czas przygotowania: ok. 15 minut plus godzina gotowania

Składniki:

  • 200 gram fasoli białej
  • 1 duża cebula
  • 5 suszonych śliwek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól himalajska
  • pieprz
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)

Przygotowanie:

  1. Wieczorem, poprzedniego dnia zamoczyć fasolę w zimnej wodzie i pozostawić na noc.
  2. Rano fasolę opłukać i ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym na średnim ogniu (około godzinę).
  3. Cebulę posiekać w kostkę.
  4. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę. Smażyć na niewielkim ogniu, do zeszklenia.
  5. Śliwki suszone zamoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut.
  6. Ugotowaną fasolę odcedzić, opłukać i zblendować (wyłowić ziele angielskie i liść laurowy).
  7. Do zblendowanej fasoli dodać zeszkloną cebulę, śliwki suszone.
  8. Blendować przez chwilę, cebula i śliwki powinny być lekko wyczuwalne.
  9. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
  10. Przełożyć w słoiki, przechowywać w lodówce.

Smalec z fasoli smakuje najlepiej schłodzony, z dobrym pieczywem żytnim lub razowym i oczywiście ogórkiem kiszonym.

Smacznego! 🙂


przepis na smalec z fasoliprzepis na smalec z fasoliprzepis na smalec z fasoliprzepis na smalec z fasoliprzepis na smalec z fasoliprzepis na smalec z fasoli

JM.

3 Komentarze
  1. Urszula :

    Dorośli też wypróbują. Dzięki!

  2. Justyna :

    Witam, proszę o podpowiedź ? co można dodać do tego smarowidelka w miejsce śliwek? Moje dziecko niestety jest uczulone na śliwki, a bardzo chciałabym mu zrobić coś takiego. ? Dziękuję i pozdrawiam

    1. JM :

      Proszę dodać starte jabłko 🙂 Pozdrawiam!

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.