Czytamy składy: płatki kukurydziane

Analiza składu wybranych płatków śniadaniowych obecnych na rynku.

 

Jedno z najpopularniejszych śniadań na stołach dzieci, szczególnie w roku szkolnym. Reklamy w tv przedstawiają szykujące się do szkoły, uśmiechnięte dzieci jedzące z zadowoleniem: mleko i płatki śniadaniowe. Szybkie, smaczne ale czy zdrowe i pożywne?

Są zwolennicy i przeciwnicy (jak wszystkiego) spożywania mleka krowiego. Jak wspominałam we wcześniejszych wpisach należę do drugiej grupy. Zdecydowanie odradzam regularne spożywanie mleka krowiego. (Dlaczego? Wkrótce wyjaśnię w osobnym wpisie.)
Osobiście, zamiast (mleka krowiego) polecam roślinne: mleko kokosowe, migdałowe… (Uwaga: dzieciom nie podajemy mleka sojowego, a niemowlętom mleka ryżowego!)
Można dodać też do kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki.

Zaczęłam od mleka, bo przecież mało kto je płatki śniadaniowe „na sucho” (ale wiem, że zdarzają się smakosze samych płatków). Na rynku wielka ilość pozycji płatków śniadaniowych, od zwykłych kukurydzianych po smakowe. Wiem jedno: dla dzieci polecam szczególnie pozycje ekologiczne. Dlaczego? Wystarczy zapytać kogoś, kto mieszka przy polu np. kukurydzy. (Są badania <nie podam teraz literatury, bo gdzieś mi umknęły>, które jednoznacznie wykazały, że glifosat (składnik popularnego Round’up) jest w bardzo dużej ilości obecny m.in. w kukurydzy (ale też w rzepaku, gryce, pszenicy, życie, prosie… przed zbiorem rolnicy robią oprysk Round’up aby zboże szybciej wyschło, DLA MNIE JEST TO STRASZNE JAK ŻYWNOŚĆ MOŻNA PRYSKAĆ TAKIMI TRUCIZNAMI DLA LUDZI!) i odpowiada za nieodwracalne uszkodzenia kosmków jelitowych, nie mówiąc o działaniu rakotwórczym! (kosmki jelitowe to małe wypustki znajdujące się na błonie jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Czyli im mniej kosmków, tym mniej wchłaniamy witamin, minerałów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, peptydów…)

Warto pamiętać, że płatki kukurydziane (w przeciwieństwie do owsianych, jaglanych) to produkt wysokoprzetworzony.

Podsumowanie, standardowo na końcu. Nawet nie wiem czego się spodziewać, bo powiem szczerze, że baaaaardzo dawno nie kupowałam płatków, a tym samym nie czytałam składów. Mam nadzieję, że będą perełki godne polecenia, bo niestety w dzisiejszych czasach na cuda nie ma co liczyć.

Do dzieła! 🙂

 


PŁATKI KUKURYDZIANE


PŁATKI ŚNIADANIOWE KUKURYDZIANE

 

  • NESTLE, Corn Flakes

Składniki:
grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenow (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)].
Do brzuszka?
Jejku, nie myślałam, że do zwykłych płatków kukurydzianych trzeba dodać cukier, glukozę, syrop cukru inwertowanego i melasę z cukru trzcinowego. Fosforan sodu też nie jest obojętny dla zdrowia, w szczególności dla dzieci (w nadmiarze może m.in. rozregulować gospodarkę mineralną, zaburzać syntezę wit. D)
Zawartość cukru w 1 porcji (30g): 2,7g tj. pół łyżeczki cukru

  • LUBELLA, Corn flakes klasyczne

Składniki:
mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel.
Do brzuszka?
W 100 gramach produktu: 4,8g cukru (prawie 1 łyżeczka).
Zawartość cukru w 1 porcji (30g): 1,44g (1/4 łyżeczki cukru).

  • SYMBIO, ekologiczne płatki kukurydziane

Składniki:
ekologiczna kaszka kukurydziana 99%, sól, ekologiczny ekstrakt słodowy z jęczmienia
Do brzuszka?
Można zrobić płatki śniadaniowe z dobrym, krótkim składem.
(Jeśli Waszą wątpliwość budzi obecność ekstraktu słodowego, to jest to bezpieczny dodatek, jednak wprowadza do produktu niewielką ilość glutenu).
Zawartość cukru w 1 porcji (30g):
0,42g cukru, tj. szczypta cukru

  • LUBELLA, Corn Flakes klasyczne

Składniki:
mąka kukurydziana 92%, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel
Do brzuszka?
Nie ma tragedii, ale jest cukier i barwniki.
Zawartość cukru w 1 porcji (30g): 1,5g tj. 1/3 łyżeczki cukru

  • BioLife, płatki kukurydziane ekologiczne

Składniki:
kukurydza ekologiczna 100%
Do brzuszka?
I to jest skład!!! Reszta producentów niech bierze przykład! 🙂
Zawartość cukru w 1 porcji (30g): 0g

  • BIOPLANET, płatki kukurydziane jasne

Składniki:
kukurydza ekologiczna 100%
Do brzuszka?
Tak jak wyżej, super skład!
Zawartość cukru w 1 porcji (30g): 0,39g cukru, tj. maleńka szczypta (naturalnie występujący w produkcie)

Podsumowując:

Jak widać, najbardziej popularne na rynku płatki śniadaniowe są pełne dodatków. Ciężko znaleźć na półkach sklepowych pozycje z krótkim, dobrym składem. Producenci przywiązują uwagę głównie do tego, aby produkt był słodki, bo wszystko co słodkie smakuje dzieciom.
Rodziców próbują przekonać hasłami na opakowaniach: bez glutenu, z pełnego ziarna, z dodatkiem witamin… Ale czytajmy etykiety żeby nie nabierać się na te „suche” chwyty reklamowe.
Większość płatków kukurydzianych nie jest szczególnie zdrowym pomysłem na śniadanie. Raz na miesiąc idzie przeżyć zjedzenie płatków „na czerwono”  ale… no nie. Nie polecam. I wiem, że są dzieci, które jedzą takie śniadanie codziennie lub kilka razy w tygodniu i  (jak to się mówi) żyją… Ale zawsze przychodzi dzień, w którym organizm ma dosyć…
Początkowo, Maluszków przyzwyczajonych do słodkich płatków śniadaniowych będzie bardzo ciężko „przestawić” na te, z dobrym składem. Ale można dodać np. łyżeczkę miodu. I tłumaczyć, rozmawiać, uświadamiać. I dawać dobry przykład.
A najlepiej – nie uczyć dzieci jedzenia śmieci, podejmując świadome wybory żywieniowe.

Nie zapominajmy o menu przedszkolnym i tym, że płatki z mlekiem to jedno z najpopularniejszych pomysłów przedszkolnych stołówek na śniadanie…

Dla mnie, płatki śniadaniowe, które zawierają 1, 2, 3… łyżeczki cukru w porcji to słodycze. Ponadto jest to produkt wysoko przetworzony, nie jest naturalnym pokarmem dla człowieka.

 

Dla zdrowia Maluszków,
JM.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.