W słoiki: mus gruszkowy

 

Prosty przepis (jednoskładnikowy) na mus jabłkowy, bez cukru, kwasku cytrynowego i innych dodatków znajdziesz tutaj.

A dzisiaj, taki sam przepis tylko na mus gruszkowy 🙂


Ilość porcji: w zależności od ilości jabłek
Czas przygotowania: około godziny (plus czas gotowania)

Składniki:

  • gruszki

Przygotowanie:

  1. Gruszki umyć, obrać, odszypułkować i podzielić na cztery części
  2. Wrzucić do garnka i gotować około 30 minut na niedużym ogniu
  3. Zblendować
  4. Wylać do słoiczków
  5. Podczas zakręcania uważać aby wieczka i szyjka słoika były suche (dokładnie wytrzeć)
  6. Słoiki pasteryzować w garnku przez 30-40 minut (wody w garnku około 3/4 wysokości słoika)

Gruszki zawierają naturalne cukry i kwasy organiczne, które razem z pasteryzacją sprawią, że Nasz domowy wyrób będzie trwały… i wystarczająco słodki 🙂

 

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

4 Komentarze
  1. Aga :

    Witam. Mus jabłkowy zrobiony, jeśli będę miała dojrzałe gruszki , również zrobię dla córeczki 🙂 tylko mam pytanie czy mus ma być nalany przed szyjkę słoiczka ? Czy może być z górą ? Pozdrawiam

    1. JM :

      Ja zawsze wylewam pod szyjkę, pozdrawiam 🙂

  2. Katarzyna :

    Dzień dobry czy z brzoskwiń można robić podobnie? Bardzo zależy mi na przetworach bez cukru i podobnych słodzików? Pozdrawiam

    1. JM :

      Tak, z brzoskwiń można robić podobnie. Nie dodając cukru proszę pamiętać o wydłużeniu czasu pasteryzacji w słoikach. Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.