Czytamy składy: owocowe musy w tubce

Analiza składu wybranych musów owocowych w tubkach

 

Zgodnie z obietnicą, przyszedł czas na musy owocowe w tubkach.
Od czasu do czasu korzystamy z gotowych musów: zamiast konfitury do naleśników, gofrów, na zakupach lub gdy mamy niespodziewany wyjazd i nie mam pod ręką żadnego owocka. Często zdarza się, że gdy ktoś wpada w odwiedziny to przynosi Najmłodszym coś słodkiego, u Nas zwykle tą słodyczą jest właśnie mus lub owoce! 🙂

 

Czas start 🙂


Owocowe deserki w tubkach


  • Gerber Organic Deserek:
    Jabłko
    Gruszka
    Mango

     

Składniki:
Jabłko: jabłka* (99,97%), przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy**
Gruszka: gruszka* (99,97%), przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy**
Mango: mango* (99,5%), sok cytrynowy*
*z rolnictwa ekologicznego
Do brzuszka?
Uwielbiam produkty ekologiczne. Wszystkie trzy produkty mają b.dobre składy. W składzie tylko owoce. Godne polecenia.

 


  • Gerber Deserek:
    Jabłko Brzoskwinia,
    Jabłko Gruszka,
    Jabłko Morela,

Składniki:
Jabłko-brzoskwinia:
70% jabłka, 30% brzoskwinie, witamina C
Jabłko-gruszka: 70% jabłka, 30% gruszki, witamina C
Jabłko-morela: 70% jabłka, 30% morele, witamina C
Do brzuszka?
Dobry skład, same owocki. 🙂

  • Gerber Deserek:
    Jabłko Gruszka Malina Jagoda,
    Jabłko Marchew Mango,
    Gruszka Suszona śliwka,

Składniki:
Jabłko Gruszka Malina Jagoda
: 55% jabłko, 30% gruszka, 10% malina, 5% jagoda, Witamina C
Jabłko Marchew Mango: 49,6 % jabłko, 30% marchew, 20% mango, sok cytrynowy, witamina C
Gruszka Suszona śliwka: 65% gruszka, 35% suszona śliwka, witamina C
Do brzuszka?
Tak jak wyżej, same owoce. Dobre!

  • BoboVita, mus owocowy Jabłka i Banany

Składniki:

Jabłko 76%, banan 24%, witamina C (kwas L-askorbinowy).

Do brzuszka?
Tutaj też prosto. Dobry owocowy skład.

  • BoboVita, mus owocowy:
    Jagody i jabłka z bananem,
    Morele z jabłkiem i gruszką,

     

Składniki:
Jagody i jabłka z bananem: Jabłko 51,8%, banan 29,5%, czarna porzeczka 9%, jagoda 8%, czarna marchew 1,7%
Morele z jabłkiem i gruszką: Jabłko 57,5%, gruszka 17,5%, banan 13%, morela 12%, witamina C (kwas L-askorbinowy)
Jabłka i truskawki z bananem: Jabłko 58%, banan 22/%, truskawki 19%, czarna marchew 1%, witamina C (kwas L-askorbinowy).
Do brzuszka?
Tutaj też oczywiście na zielono 🙂

  • Kubuś Mus:
    Banan Jabłko,
    Brzoskwinia Jabłko Banan,
    Jabłko Banan,
    Truskawka Jabłko Banan Marchew

     

Składniki:

Banan jabłko: Przeciery z : bananów (58%), jabłek (30%) i marchwi (7%), sok jabłkowy z zagęszczonego soku, witamina C, aromat.
Brzoskwinia jabłko banan: Przeciery z: brzoskwiń (40%), jabłek (40%) i bananów (10%), sok jabłkowy (10%) z zagęszczonego soku, witamina C.
Jabłko banan: Przeciery z: jabłek (88%) i bananów (6%), sok jabłkowy (6%) z zagęszczonego soku, witamina C.
Truskawka jabłko banan marchew: Przeciery z: bananów (30%), jabłek (28%) i truskawek (27%), soki z zagęszczonych soków z: jabłek (10%) i marchwi (5%).

Do brzuszka?
Skład? Oprócz przecieru są jeszcze soki z zagęszczonych soków. A banan jabłko ma dodatkowo aromat. Dam neutralną ocenę, są duże lepsze musy.

  • Babydream, BIO puree owocowe:
    Jabłko – banan,
    Jabłko – truskawka – czarna borówka,
    Gruszka – banan – marchewka – mango,

 

Składniki:

Jabłko-banan: Jabłko* 80%, banan* 19%, sok cytrynowy*, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.
Jabłko-truskawka-czarna borówka: Jabłka* 77%, truskawki*20%, czarne jagody* 3%, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.
Gruszka-banan-marchewka-mango: Gruszki* 57%, banany* 15%, marchewka* 15%, mango* 13%, koncentrat soku cytrynowego.
(*z rolnictwa ekologicznego)

Do brzuszka?
Dobre składy. I BIO!

  • HiPP, HiPPiS SMOOTHIE DRINK, BIO:
    Jabłka-gruszki-jagody,
    Jabłka-banany-truskawki-porzeczki

Składniki:

Jabłka-gruszki-jagody: Owoce* 100% (jabłka* 50%, gruszki* 20%, sok jabłkowy* z soku zagęszczonego, sok z czerwonych winogron*, jagody* 7%, czarne porzeczki*)
Jabłka-banany-truskawki-porzeczki: Owoce* 100% (jabłka* 45%, banany* 22%, sok jabłkowy* z soku zagęszczonego, truskawki* 10%, sok z czerwonych winogron*, czarne porzeczki* 3%).
(*z rolnictwa ekologicznego)

Do brzuszka?
To nie jest typowy mus, lecz smoothie. 80% musu i 20% soku. Nie lubię dodatku soku do takich produktów. Produkty są BIO na plus, więc ostateczna ocena neutralna. NIe ma szału ale i nie ma tragedii 😉

  • HiPP, HiPPiS, BIO,
    Jabłka-gruszki-banany,
    Jabłka-truskawki-banany,
    Gruszki-banany-kiwi,
    Gruszki-jabłka-mango-marakuja

 

Składniki:

Jabłka-gruszki-banany: Owoce* 100% (jabłka* 40%, gruszki* 40%, banany* 20%).
Jabłka-truskawki-banany: Owoce* 100% (jabłka* 60%, banany* 20%, truskawki* 20%).
Gruszki-banany-kiwi: Owoce* 100% (gruszki* 67%, banany* 20%, kiwi* 13%)
Gruszki-jabłka-mango-marakuja: Owoce* 100% (gruszki* 49%, jabłka* 35%, mango* 13%, sok z marakui* 3%).
(*z rolnictwa ekologicznego)

Do brzuszka?
Tutaj lepiej niż wyżej. W składzie tylko musy i na dodatek eko.

  • Kubuś Baby, Mus:
    Jabłko Marchew,
    Jabłko Marchew Brzoskwinia Banan

Składniki:

Jabłko marchew: przecier z jabłek (80%) i przecier z marchwi (19,5%), naturalny aromat jabłkowy, witamina C
Jabłko marchew brzoskwinia banan: przecier z jabłek (35%), przecier z brzoskwiń (33%), przecier z marchwi (21%) i przecier z bananów (11%), witamina C

Do brzuszka?
Jabłko i marchew dostaje ocenę neutralną. Jest aromat, nieważne, że naturalny (jak widać inni producenci radzą sobie bez tego)
Ale smak jabłko marchew brzoskwinia banan jest okej:)

  •  DANIVAL POKI BIO Przecier:
    Jabłkowo-brzoskwiniowo-morelowy,
    Jabłkowo-bananowy,
    Jabłkowo-truskawkowy

Składniki:

Jabłko brzoskwinia morela: przecier z jabłek (78,9%), przecier z brzoskwiń (10,5%), przecier z moreli (10,5%)
Jabłko banan: przecier z jabłek (85%), przecier z bananów (15%)
Jabłko truskawka: przecier z jabłek (84,6%), przecier z truskawek (15,4%)

Do brzuszka?
Jest dobry ekologiczny skład.

  • ERDBAR mus BIO:
    Jabłka-banany-maliny,
    Jabłko-banan-szpinak-ogórek,
    Gruszka-marchew-dynia

Składniki:

Jabłka-banany-maliny: Mus bananowy* 45%, mus jabłkowy* 30%, mus malinowy* 25%
Jabłko-banan-szpinak-ogórek: Mus jabłkowy* 53%, przecier bananowy* 22%, przecier ze szpinaku* 17%, sok z ogórka* 8%, koncentrat soku z cytryny* <0,5%
Gruszka-marchew-dynia: Mus jabłkowy* 63%, mus gruszkowy* 20%, mus marchewkowy* 11%, puree z dyni* 6%, koncentrat soku cytrynowego* <0,5%
(* składniki pochodzące z upraw ekologicznych)

Do brzuszka?
Tak jak wyżej. Dobre ekologiczne składy.

  • HOLLE, Przetarte owoce BIO:
    Jabłko, brzoskwinia, owoce leśne
    Gruszka, banan, kiwi
    Jabłka, banan, gruszka

Składniki:
Jabłko, brzoskwinia, owoce leśne: Jabłko* 70%, brzoskwinia* 12%, truskawka* 10%, jagoda* 5%, malina* 3%
Gruszka, banan, kiwi: Gruszka* 60%, banan* 30%, kiwi* 10%
Jabłko, banan, gruszka: Jabłko* 60%, banan* 20%, gruszka* 20%
Do brzuszka?
Tak jak wyżej 🙂 Prosto i ekologicznie.

  • OVKO, Przecier BIO:
    Jabłkowy,
    Mix owoców,
    Gruszka

Składniki:

Jabłko: Przecier z jabłek bio 100%
Mix owoców: Przecier z jabłek bio 70%, przecier truskawkowy bio 10%, przecier z wiśni bio 10%, przecier ze śliwki bio 10%
Gruszka: Przecier z gruszek bio 100%

Do brzuszka?
Dobre, proste ekologiczne składy.

  • LUPILU, mus jabłkowy BIO z dodatkiem:
    bananów,
    gruszek, borówek i malin,
    brzoskwiń i mango

Składniki:
Gruszek, borówek, malin:
79% jabłka, 15% gruszki, 4% borówki czarne, 2% maliny
Brzoskwiń i mango: 68% jabłka, 16% brzoskwinie, 16% mango
Bananów: 53% jabłka, 35% sok jabłkowy z zagęszczonego soku jabłkowego, 12% banany, 3,5% mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz
Do brzuszka?
Dwa pierwsze musy mają składy w porządku.
Smak bananowy gorzej. Bardzo dużo soku z zagęszczonego soku jabłkowego. Nie polecam.

  • NATURA NUOVA przecier owocowy bio:
    jabłko,
    gruszka,
    jabłko borówka truskawka.

Składniki:
Jabłko: jabłko* 100%
Gruszka: gruszka* 100%
Jabłko borówka truskawka: jabłko* 70%, borówka* 15%, truskawka* 15%
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Do brzuszka?
Bardzo dobre, ekologiczne składy.

  • DAWTONA, Drugie Śniadanie, mus:
    jabłko gruszka śliwka,
    malina jagoda jabłko banan,
    cukinia kiwi szpinak,
    dynia jabłko banan.

Składniki:
Jabłko gruszka śliwka: Jabłka 50%, gruszki 27%, śliwki 23%, witamina C.
Malina jagoda jabłko banan: Jabłka 70%, maliny 10%, jagody 10%, banany 10%, witamina C.
Cukinia kiwi szpinak: Jabłka 65%, cukinia 15%, banan 10%, szpinak 5%, kiwi 5%, witamina C.
Dynia jabłko banan: Jabłka 64%, dynia 18%, banan 18%, witamina C.
Do brzuszka?
Dobre składy.

  • FRUIT&GO, squeezer, mus BIO:
    Jabłko z gruszką,
    Jabłko-banan-truskawka.

Składniki:
Jabłko z gruszką: jabłka bio 70%, gruszki bio 30%.
Jabłko, banan, truskawka: Jabłka bio 50%, banany bio 27%, truskawki bio 18%.
Do brzuszka?
Bardzo dobre, ekologiczne składy.

  • FRUIT&GO, squeezer, mus (NIE BIO):
    Jabłko malina,
    Jabłko banan truskawka.

Składniki:
Jabłko-malina: Jabłka 86%, zagęszczony sok winogronowy, maliny 5%, aromat.
Jabłko-banan-truskawka: Jabłka 80%, banany 7%, zagęszczony sok winogronowy, truskawki 5%, aromaty.
Do brzuszka?
Pozycja wyżej (ten sam producent) ale w wersji bio ma dużo lepszy skład. Czy widzicie różnicę?

Podsumowując:


Jak widać, na rynku są bardzo fajne propozycje. Produktów ekologicznych nie trzeba daleko szukać, bo coraz więcej producentów oferuje Nam takie perełki. I zdecydowanie polecam wybierać te z certyfikatem ekologicznym. Ograniczamy wtedy obecność pestycydów i innych niekorzystnych środków chemicznych do minimum. Surowiec lepszej jakości daje Nam produkt wyższej wartości.

Musy możemy śmiało Bobaskom (tym młodszym i tym starszym) podawać.


Ale pamiętajmy:

najlepszy mus to ten przygotowany w domu, a żadna ręka (a nigdy maszyna) nie przebierze lepiej z porażonych pleśnią i zgniłych owoców niż ręka Mamy albo Babci 🙂 A wiadomo jak to wygląda w zakładzie przetwórstwa, gdy sortowanie odbywa się maszynowo;

– żeby nie wybierać musów, do których dodano: cukier (w postaci cukru, soku lub/i soku zagęszczonego) i aromat;

– musy zawierają dużo cukru (nie jest to cukier rafinowany, lecz naturalnie występujący w owocach). Na szczęście owoce zawierają także inne składniki, które rekompensują obecność cukru spowalniając jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Wzrost glukozy we krwi nie następuje tak szybko jak w przypadku spożycia cukru rafinowanego. Musy okej, ale jako dodatek. Podstawa świeże owoce 🙂

-musy są super alternatywą dla słodyczy, gdy próbujemy Maluszka oduczyć słodkości, a ma ochotę na „coś słodkiego” to zamiast cukiereczka, batonika, czekoladki, ciasteczka… zaproponujmy dziecku mus!


Jak przygotować domowy mus w tubce? – CZYTAJ WIĘCEJ

 

Dla zdrowia Maluchów,

JM.

 

1 komentarz
  1. katana :

    Moje dzieci bardzo lubią musy kubusia , 100% owocowe, wygodne , idealne na wycieczkę czy do szkoły.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.